BiHVijesti

Stoltenberg i Austin III: Predani smo obrani svakog centimetra teritorija NATO-a, ako i kada do toga dođe

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je u četvrtak potporu koju su Sjedinjene Američke Države pružile Ukrajini, ali i potporu koju pružaju europski saveznici, Kanada i partneri, javlja izvještač Fene iz Bruxellesa.

– NATO saveznici, partneri i Kontaktna skupina za obranu Ukrajine uputili su jasnu i važnu poruku da ćemo stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. Pojačat ćemo našu potporu, a posebno ćemo Ukrajini pružiti više sustava protuzračne obrane – istanuo je Stoltenberg.

Također, pozdravio je jučerašnju, kako navodi, snažnu poruku međunarodne zajednice.

– Glasovanje u UN-u bilo je jasna osuda nezakonite aneksije ukrajinskih teritorija i jasan poziv ruskom predsjedniku Putinu da poništi ove odluke i poštuje teritorijalni integritet Ukrajine. Ovo samo pokazuje da se moramo zauzeti za međunarodni poredak temeljen na pravilima za naše temeljne vrijednosti. I opet, vodstvo SAD-a u NATO-u, u međunarodnoj zajednici, ključno je za ovo – podvukao je Stoltenberg.

Američki ministar obrane Lloyd J. Austin III. podsjetio je kako se Rusija nalazi u osmom mjesecu svoje “ničim izazvane i nepravedne invazije na Ukrajinu”.

A otkako je to učinila saveznici su nastavili pojačavati pružanje sigurnosne pomoći. I to samo govori o kvaliteti ovog Saveza i fokusu članica Saveza. I stoga nisam mogao biti ponosniji na posao koji je obavljen. To također govori o tome da je ovaj Savez ključni forum za konzultacije i donošenje odluka i djelovanja kada je riječ o sigurnosti regije i transatlantskoj sigurnosti – dodao je ministar.
NATO - News: Генеральный секретарь НАТО: наращивание Россией военной мощи – самый серьезный кризис за последние десятилетия, 15-Feb.-2022

Podvukao je kako će nastaviti s naporima u pružanju podrške Ukrajini koliko god je to potrebno.

– I čuli ste nas da to govorimo uvijek iznova. Druga stvar koju ste čuli kako stalno iznova govorimo je da su Sjedinjene Države apsolutno predane svojim obvezama iz članka 5. i da smo predani obrani svakog centimetra teritorija NATO-a ako i kada do toga dođe. Želim zapljeskati svim našim saveznicima i partnerima koji su priskočili u pomoć Ukrajini – naglasio je američki ministar obrane uoči današnjeg sastanka Sjevernoatlantskog vijeća, na koji su pozvane Finska i Švedska.

– Veselimo se današnjim raspravama, ali i što ćemo Finskoj i Švedskoj u nekom trenutku u budućnosti poželjeti dobrodošlicu u Savez – zaključio je on.

U okviru dvodnevnog skupa ministara obrane u Bruxellesu, danas je još održan sastanak NATO skupine za nuklearno planiranje koji je u potpunosti bio zatvoren za javnost.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button