BiH

Danas se otvara Međunarodna ljetna škola Sarajevo 2021







Udruženje Pravnik, Program vladavine prava za Jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu svečano otvaraju ceremoniju petnaeste Međunarodne ljetne škole Sarajevo 2021. – “Uloga tranzicione pravde u izgradnji ljudskih prava” koja će se u srijedu 4. augusta 2020. godine sa početkom u 19:00 sati održati u hotelu Europe.

Prisutnima će se obratiti naučni saradnik Programa vladavine prava za Jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer Mahir Muharemović, zamjenica gradonačelnice Grada Sarajeva Anja Margetić, dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Hajrija Čolić-Sijerčić, i Adnan Kadribašić ispred Udruženja Pravnik, nakon čega će uslijediti koktel prijem.

Međunarodna ljetna škola Sarajevo 2021. istražuje pojam tranzicijske pravde koji podrazumijeva  institucionalni odgovor na izazove tranzicije i tereta prošlosti koji predstavljaju jedan od najvećih izazova Bosne i Hercegovine i zemalja naše regije. Tranziciona pravda obuhvata  krivična gonjenja, državne i regionalne komisije za istinu, programe reparacija, memoralizaciju, rod i tranzicijsku pravdu, rehabilitaciju žrtava i slično.

Ove godine će 23 učesnika/ce – budućih magistara i doktoranata prava i društveno-humanističkih nauka i mladih stručnjaka iz preko 16 zemalja svijeta doći u Sarajevo da uče od najboljih stručnjaka.

Program će se odvijati u Informativnom centru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju smještenog u Vijećnici gdje će učesnici imati priliku i da se praktično upoznaju sa temom tranzicione pravde koju Škola obrađuje. Pored Sarajeva, učesnici će provesti jedan dan u Srebrenici u posjeti Memorijalnom centru Potočari gdje će imati priliku da se edukuju o dešavanjima uoči i tokom genocida u Srebrenici, a jedan dan će biti ugošćeni i od strane Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.



Back to top button