U fokusu

Zahtjevi poslodavaca iz ugostiteljstva i turizma za “preživljavanje zime”




Pad posla u oblasti turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva bilježi se tokom čitave godine i ove branše su pretrpjele najveću štetu izazvanu pandemijom korona virusa.

Hotelijeri u Bosni i Hercegovini su osjetili udar na posao i prije prvog zabilježenog slučaja zaraze koronom kod nas. Već u januaru su gosti iz inostranstva počeli otkazivati svoje rezervacije.

Veliki broj gradskih hotela su potpuno zatvoreni, imate određen broj hotela koji potpuno gase svoje poslovanje, koji mijenjaju namjenu. Hotele će pretvoriti u neke stambene ili poslovne jedinice ili staračke domove. Doslovno gase svoj biznis“, ističe Aida Terzić, predstavnica hotelijera u Kantonu Sarajevo.

Popunjenost gradskih hotela je od 7 do 12 %, dok je za njihovo funkcionisanje potrebna popunjenost kapaciteta od 40-50 %, podaci Udruženja poslodavaca turzima i ugostitelja RS HoReCa. Snažan je udar i na turističke agencije, a ukupni prihodi u ovom sektoru su pali za oko 70 %. Bez brze i konkretne pomoći vlasti kažu doće do opšteg kolapsa u ovoj privrednoj grani.

Zahtjevi poslodavaca iz ugostiteljstva i turizma za “preživljavanje zime”

Iz Udruženja Horeca traže:

Šest gostiju za jednim stolom

Do 3 osobe za šankom uz distancu do 1,5 m

Krediti sa nižom kamatnom stopom i subvencionisanje kamate

Subvencije plata i doprinosa zaposlenim

Ukidanje PCR testa za turiste i poslovne ljude

Smanjenje cijena električne energije

Dodatni vaučeri i za ugostiteljske i smještajne objekte

Zahtjevi poslodavaca iz Udruženja HoReCa traže i da se noćnim klubovima dozvoli rad od 20 časova do dva iz ponoći, te da im se uplati jednokratna pomoću iznosu od 3.000 KM po klubu za troškove kirije i materijalne troškove.

“Ljeto nam je prošlo bez turista, jako teško je bilo preživjeti a ulazimo u zimu i zatvorene objekte. Jedan sto na 10 kvadarata, pa svjesni ste da veliki broj malih kafića neće moći da opstane”, kaže Zlatan Tatić, HoReCa.

Izvor: N1

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button