Kultura

U okviru kulturne manifestacije Četvrtkom u pozorište predstava Prah

JU BKC Živinice nastavlja aktivnosti u okviru manifestacije Četvrtkom u pozorište. Ovoga puta umjesto na Omladinskoj ljetnoj sceni, predstava će biti odigrana u velikoj sali.

Velikani bh. glumišta Gordana Boban i Mirsad Tuka, u četvrtak na velikoj sceni BKC-a, igraju u predstavi PRAH. To će biti vrhunski umjetnički doživaljaj, u režiji Miralema Zupčevića. Predstava počinje u 20:00 sati, ulaz je slobodan, a broj mjesta je zbog sigurnosnih razloga vezanih za koronavirus ograničen na 50.

Ovo je drama sa elementima komedije u kojoj se jedna obična porodica, svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenada susreće sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu. Likovi prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnih odnosa.

Postavka ovog vrlo popularnog dramskog teksta je specifična po tome što je akcenat na glumačkoj igri i na filigranski građenim karakterima koje nose dvoje glumaca. Publiku očekuje čitava paleta emocija, iskrene tuge, smijeha, ali i pitanje da li novac zaista može riješiti naše istinske probleme.

Dramu Prah napisao je mađarski autor György Spiró, a kada je u pitanju pozorišna izvedba, projekat je nastao u koprodukciji Altteatra i Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button