TuzlaValter Tuzlanski

9.Sajam knjige u Tuzli „Sa knjigom na Panoniku“ od 15.7.-15.8. 2020










U organizaciji Izdavačke kuće „Book „d.o.o Tuzla, na najljepšoj lokaciji tuzlanske čaršije, na Trgu „Ismeta i Meše“ otvoren je 9.Sajam knjige „Sa knjigom na Panoniku“. Ova lokacija je opkoljena sa kulturnim ustanovama, između kojih je Arhiv TK i Narodno pozorište Tuzla, a legende grada Tuzle, Meša Selimović i Ismet Mujezinović kao da „posmatraju“ svakodnevno prolaznike koji se zaustavljaju pored izloženih knjiga i daju posebnost ovom događaju, da je knjiga cijenjena zauvijek. Izlagači se nisu libili da zajednički organizu Sajam ju u ovim teškim vremenima koji sa knjigom zbližava ljude.

Kako je rekao jedan od izlagača na Sajmu, Dragan Stupar, predstavnik Knjižare „Nostalgija“ iz Prijedora , „Vjera vjeruje u čovjeka i knjigu“ , pa je već devet godina na sajmu u Tuzli jer vjeruje u Tuzlake, koji sa svojom multietičnosti održavaju život u gradu sa svima koji stižu i u ovo ljetno vrijeme godišnjih odmora sa svih strana svijeta u grad soli. Iako je vrijeme pandemije koronavirusa svi se pridržavaju, prolaze kroz tuzlansku čaršiju i svakako pogledaju neki naslov knjige koja će ih u vrijeme predaha na kupanju osvježiti u vrijeme sunčanja, a sunce grije, kao da je baš samo za turiste namijenjeno .

Prema riječima Dragana Stupara, predstavnika „Nostalgije“ i ove godine izlažem, klasiku, komplet rijetkih knjiga, riječnike, knjige za djecu, alternativne medicine, psihologije, filozofije, muzike i umjetnosti. Najprodavanije i najtraženije knjige su: „Šindlerov lift“ Darka Cvijetića , „Dnevnik jednog nomada“ Bekira Sejranića , „Vrijeme koje se udaljava“ Mirka Kovača, „Herkul“ Miljenka Jergovića, „Tvrđava“ Meše Selimovića, „Znakovi pored puta“Ive Andrića i „Ja Danilo“Derviša Sušića. Popusti su 20% u odnosu na knjižarske cijene. Najprodavanija knjiga je Riječnik Njemačkog jezika u 100 lekcija. Mi širimo kroz knjigu Bratstvo i Jedinstvo u ovo teško vrijeme raznog nepovoljnog previranja, naglašava kroz osmijeh Stupar.

Na štandu Meamera Sokolovića , Izdavačke kuće „Book“ d.o.o. Tuzla je obilato veliki broj vjerske literature, belatristike, romana, lektire sa školskim akcijama, romana , riječnika, dječijih knjiga , istorijskih.Kako je istakla predstavnica Mirela Sokolović, traže se novi naslovi: Orhan Pamuk i Elof Šalak, a mnogi su ljubitelji knjige zainteresovani da pogledaju i kupe nove naslove. Školarci se interesuju za školsku literaturu, literaturu za djecu, a kupci se interesuju svakodnevno za vjersku u više naslova, traži se mnogo i „Kuran“ sa prevodom na latinicu, po sajamskoj cijeni 40 KM, ističe Mirela, te pojašnjava: Radno vrijeme  Sajma je od 9-22 sata, a najviše je posjećeno u vrijeme kada „oživi“ tuzlanska čaršija i restorani koji su svakodnevno posjećeni u ovo ljetno svako vrijeme, pa mnogi navrate po knjigu.
Duška REBIĆ



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button