Stručnjaci su izračunali da prosječan čovjek do svoje 70. godine pojede čak 100 tona različite hrane i popije oko 40.000 litara tekućine, od čega barem petinu čine namirnice koje naš organizam ne može probaviti, niti iskoristiti kao energiju već predstavljaju otpad koji se nakuplja u organizzmu.
Višak šećera, rafinirane žitarice, pržena i masna hrana, alkohol i kofein, prerađene namirnice s dodatkom niza kemikalija za produljenje vijeka trajanja i pojačavanje okusa, fast food, suha hrana koja ne sadrži dovoljno vlakana, pa čaki sirove namirnice koje organizam inače teško probavlja, samo su dio popisa namirnica koje opterećuju organizam.Sve to treba povezati s činjenicom da mnogi piju premalo vode, koja je važna za probavu, razmjenu tvari i izbacivanje toksina iz organizma, kao i s navikom da se hranimo neredovito, odnosno preskačemo obroke, što može biti razlog za usporavanje metabolizma.
Stoga ne čudi procjena da se tokom svih tih godina u crijevima akumulira oko 15 kilograma toksičnog otpada, koji treba izbaciti iz organizma, kako ne bi potaknuo razvoj bolesti. Još je Hipokrat govorio da ‘sve bolesti započinju u crijevima’, što danas podržavaju brojni liječnici i nutricionisti, nakon što su brojna znanstvena istraživanja pokazala da oslabljene stijenke crijeva mogu dovesti do toga da mikrobi, otrovi i neprobavljena hrana iscure u krvotok i izazovu upalne procese.
Danas se, na primjer, dobro zna da slaba i propusna crijeva mogu izazvati probavne smetnje, nadutost, plinove i proljeve te autoimunih poremećaja, kao što su alergije, astma i artritis, ali i mentalnih blokada, raznih upalnih stanja kože (ekcemi i akne), pa i mnogih ozbiljnijih problema. Tako dugotrajna konzumacija masne i teško probavljive hrane, s previše šećera, kao i previše alkohola, mogu dovesti do bolesti jetre poznate pod nazivom masna jetra, kao i do pojave žučnih kamenaca.
Detox organizma _ Pripremite: 1 vrč, odnosno 2 litre vode (može iz slavine), 1 organski limun, opran i narezan na kriške te 1 čajna kašika himalajske soli. Limun i sol dodajte u vodu, pa ostavite da odstoji preko noći (8 do 12 sati). Ujutro popijte 3 čaše te vode na tašte.
SOK OD MRKVE Napravljen kod kuće, od dvije svježe mrkve i malo soka od limuna, poznat je i kao čudotvoran sok, jer je prebogat antioksidansima i enzimom karotenom, koji imaju sposobnost da potaknu čišćenje organizma. Sok djeluje kao snažan poticaj za čišćenje jetre i eliminaciju toksina iz tijela.
SIRUTKA Sirutka sadrži obilje proteina, vitamina i minerala, kao što su vitamin B2, B6, B12, C i K; zatim kalcij, magnezij, kalij. Tijekom detoksikacijske dijete svakodnevno konzumirajte između 0,5 i 1 litre sirutke na dan.
ČAJ OD KORIJENA MASLAČKA Korijen maslačka je odlična biljka za jetru i čišćenje krvi. Najbolje ga je iskopati u ranu jesen, kad je najbogatiji ljekovitim gorkim tvarima. Pomiješajte korijen maslačka, korijen čička i korijen koprive u jednakim omjerima, pa dvije žličice mješavine prelij s litrom hladne vode i stavite na vatru da prokuha. Nakon tri minute procijedite i ohladite, pa pijte po malo tokkom dana. Osim čaja prilikom detoksikacije jetre potrebno je unositi i hranu bogatu proteinima.