Tuzla

POLIŽI GDJE SI PLJUNUO: Partijski drugovi zakopali ratnu sjekiru










Nesuglasice, prepucavanja, politička spletkarenja, klevete, kojima su se visokopozicionirani, a i oni nešto nižerangirani članovi tuzlanskog ogranka SDP-a u posljednje vrijeme bavili, doživjeli su danas svoj vrhunac na vanrednoj press konferenciji.

Naizad smo saznali da su sve nesuglasice i trakavice koje su u posljednje vrijeme pratile prepucavanja između pojedinih članova SDP-a Tuzla riješene i izglađene na jučer održanom višesatnom sastanku kojem je prisustvovao i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

U samom uvodnom obraćanju, predsjednik Gradskog odbora Tuzla Slađan Ilić  je istakao da je SDP jedina snaga koja može sačuvati Tuzlu, Tuzlanski kanton i Bosnu i Hercegovinu.
“U nizu sastanaka koji su organizovani došli smo do potpunog konsenzusa i jedinstva. Iz rasprave je proisteklo da SDP kako u BiH tako i u Tuzli mora nastaviti sa kontinuitetom razvoja Tuzle na način kako je to do sada bilo rađeno, ujedinjeni i svi zajedno” – kazao je Slađan Ilić predsjednik GO SDP BiH Tuzla.

Stavljajući naglasak na činjenicu da nije nikakva tajna da je SDP kao i sve druge partije u BiH imala određenih problema, nesuglasica, razmirica što smatraju normalnim u procesu demokratizacije jedne političke partije, postavlja se pitanje, jesu li onako gnusne optužbe i prepucavanja demokratski, partijski, drugarski normalan odnos koji treba postojati unutar jedne tako složne, sada opozicijske stranke u BiH.

Enver Bijedić je kazao da mu je dužnost kao predsjedniku KO SDP-a Tuzla raditi na jedinstvu partije.

“Sve one stvari koje su u prethodnom periodu bile plod pojedinih razmimoilaženja u mišljenjima moraju se jasno staviti na stranu. Takođe, moramo kao SDP zbiti naše redove, jer jedino SDP može odbraniti i Grad i Kanton, da ne kažem i državu, od velike pojave nacionalizma koji prijeti i koji se ujedinjuje” – smatra Enver Bijedić.
Aktuelni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamovć tokom svog obraćanja je istakao kako SDP ima to jedinstvo različitosti u dosta većoj mjeri nego sve druge političke partije.
“Daleko je više toga što svakog člana SDP-a kao i nas u različitim nivoima rukovodstva što nas veže nego što nas odvaja. Vjerujemo da je SDP zajedno sa drugim lijevim partijama najveći faktor integracije u BiH. Smatramo da samo ovaj koncept vlasti koji nudi SDP je dobar za Tuzlu, a Tuzla je nezamjenjiva u BiH” – rekao je Jasmin Imamović uz konstataciju da je opasno Sarajevo proglasiti samo bošnjačkim, Banja Luku samo srpskom ili Mostar samo hrvatskim.
Tolerancija najveći stepen moći, a želja za osvetom prvi znak slabosti, započeo je inspirisan čitajući knjige i analizirajući neke stvari Selim Bešlagić.
“Kada sam čuo da je predsjednik kluba SDA u Tuzli zatražio da se 2. oktobar izbriše iz datuma, odlučio sam da sve svoje sujete bacim na stranu i da u jučerašnjoj raspravi koja je trajala pet sati otvoreno progovorimo i raspravimo o svim našim nedostacima” kazao je Bešlagić i naglasio da SDP u Tuzli mora zadržati ono što se zove građanska opcija, a Tuzla Tuzlom.
Na kraju press konferencije je Slađan Ilić kazao da će već sutra SDP početi raditi na kreiranju liste kandidata za Gradsko vijeće Tuzla kao i za izbor kandidata za gradonačalnika Tuzle.

Sa nestrpljenjem očekujemo odgovore iz SDP-a da li je Direkcija za izgradnju uništena od strane Envera Bijedića, kako se dodijelio plac Merkatoru, da li je tadašnja Općina Tuzla podigla kredit za Panonska jezera, koliki je miraz dat zetu Selima Bešlagića… Ili će ponovo neko doći iz Sarajeva i reći da ništa nije istina, da su se samo malo zaletjeli zainteresovani bivši/budući vlastodršci Tuzle…



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button