Lifestyle

ENDOKANABINOIDNI SISTEM POMAŽE U ODRŽAVANJU HOMEOSTAZE










Medicinski kanabis rutinski se preporučuje za velik broj bolesti. Na primjer, u Kaliforniji, pacijenti se mogu prijaviti za medicinski kanabis ako imaju AIDS, anoreksiju, artritis, rak, kroničnu bol, glaukom, migrene, grčenje mišića, napadaje, mučnine, ili druge kronične simptome. Postavlja se pitanje – kako kanabis može biti dobar za toliko različitih bolesti? Odgovor je endokanabinoidni sistem.

ŠTA JE ENDOKANABINOIDNI SISTEM (ECS)?

Prije rasprave o funkcijama endokanabinoidnog sistema (ECS), važno je razumjeti njegove komponente. ECS se sastoji od kanabinoidnih receptora, endogenih liganda (molekula koje vežu) za te receptore i enzima koji sintetiziraju i degradiraju ligande.

Najpoznatiji kanabinoidni receptori su CB1 i CB2. Studije u ranim 1990-ih dale su inicijalni dokaz postojanja i svrhe CB1 i CB2 receptora. Obje vrste kanabinoidnih receptora nalaze se u cijelom tijelu, ali različito raspoređeni. CB1 receptori se prije svega nalaze u mozgu, dok se CB2 receptori pretežno nalaze u imunološkom sustavu. Međutim, CB1 receptori također su distribuirani u različitim rubnim područjima kao što je masno tkivo, a CB2 receptori izraženi su u određenoj mjeri u mozgu.

Primarni endokanabinoidi su anandamid i 2-arahidonoilglicerol (2-AG). Anandamid je otkriven 1992. godine i zaključeno je da je endogeni ligand za CB1 receptor. Njegova kemijska struktura je vrlo slična tetrahidrokanabinolu (THC). 2-AG je otkriven u 1995, i za razliku od anandamida ima visok afinitet za aktiviranje oba CB receptora.

receptori

PRIMARNA FUNKCIJA ENDOKANABINOIDNOG SISTEMA

Ukupnu ulogu ECS-a je najbolje opisao dr Dustin Sulak, direktor Integr8 Health iz Maina, SAD. Njegova tvrtka liječila je na hiljade pacijenata medicinskim kanabisom, a dr Sulak je jedan od najtraženijih govornika na konferencijama o medicinskom kanabisu.

Kao što dr. Sulak spominje u članku “Uvod u endokanabinoide”, primarna funkcija endokanabinoidne aktivnosti je održavanje stabilnog unutarnjeg okruženja organizma, unatoč promjenama u vanjskom okruženju. Ta stabilnost je poznata kao homeostaza koju endokanabioidi unaprijeđuju na najosnovnijim razinama. Endokanabinoidi reguliraju homeostazu kroz razne mehanizme, uključujući olakšavanje međustanične komunikacije između različitih tipova stanica.

“Na mjestu ozljede, na primjer, kanabinoidi smanjuju oslobađanje aktivatora i preosjetljivost ozlijeđenog tkiva, stabiliziraju živčane stanice kako bi se spriječilo prekomjerno otpuštanje. te smiruju stanice imunološkog sustava kako bi se spriječilo oslobađanje proupalnih tvari. Tri različita mehanizma djelovanja na tri različite vrste stanica za jedan cilj: smanjiti bol i štetu uzrokovanu ozljedom”, rekao je dr Sulak.

Kada se stanice komuniciraju, neurotransmiteri normalno putuju iz presinaptičkih neurona do postsinaptičkih neurona. Endokanabinoidi su jedinstveni, u mogućnosti su putovati u suprotnom smjeru i dostaviti povratnu informaciju presinaptičkoj stanici. Ovaj proces je temeljni mehanizam kojim endokanabinoidi održavaju homeostazu. Na primjer, ako je neuron ispaljuje poruke prebrzo, endokanabinoidi (obično 2-AG) mu daju upute da uspori putujući uzvodno i aktiviranjem presinaptičkih CB1 receptora.

feedback

ENDOKANABINOIDNI SISTEM U PATOLOGIJI BOLESTI

Dr. Robert Melamede, bivši predsjednik ureda za biologiju na Sveučilištu u Coloradu, svoju karijeru je posvetio istraživanja kanabinoida. On je opisao endokanabinoide kao “višeslojne, globalne homeostazne regulatore stanica i društva”.

Dokazi upućuju na to da su se najraniji dijelovi ECS razvili prije 600 milijuna godina u morskih bezkralježnjaka. Nadalje, bolesti se često javljaju kada postoji nedostatak ili disfunkcija ECS. Ove činjenice same pokazuju važnost pravilne funkcije  ECS u zdravom postojanju organizama više razine.

Izvor: frula.org


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button