ArhivaKolumneU fokusu

DA LI JOŠ UVIJEK POSTOJI LJEKARSKA ETIKA I ODGOVORNOST PREMA ŽIVOTU?










Prenosimo komentar tuzlanskog advokata Miralema Porobića na trenutnu situaciju u pogledu korona virusa u TK i prvog velikog žarišta u ovom kantonu.

“Pojava korona virusa ponovo je otkrila kakvi smo, ali iskustvo nam je nametnulo drugačije pristupe, pristupe koji zahtjevaju reakciju svih nas. Kolege tužioci, kolege policajci, kolege sudije, advokati, pojačajmo naše aktivnosti kako bi spriječili ponašanja neodgovornih! Prestanimo govoriti o politici, o nacionalnostima, govorimo o zaštiti naših života i života svih oko nas.

Šta me je natjeralo da ovo pišem?

Ja sam advokat sa preko 40 godina rada u pravnoj oblasti, ali do sada nikada nisam vidio ovoliku neodgovornost, kao podatak koji je objavljen na internetu, da jučer u okviru Medicinskog fakulteta u Tuzli, organizovana odbrana doktorske disertacije. To bi bilo za pohvalu u neko drugo vrijeme, ali u vrijeme kada je izričito zabranjeno okupljanje, kada su sve odbrane magistarskog i doktorskog rada, odlukom Senata Univerziteta u Tuzli, odgođene do kraja aprila 2020.g., ovo predstavlja krajnji čin nipodaštavanja rada svih ljekara, svog medicinskog osoblja, svih građana Bosne i Hercegovine.

Kakva je to profesionalna etika članova Komisije da uopšte pristanu da se održi odbrana, koja u ovoj situaciji, omogućava dalje širenje virusa??? Ko su članovi Komisije, to je vidljivo iz teksta zahvalnosti kojeg je kandidat objavio na internetu. Namjerno sam izbjegao da stavim njihova zvanja, ljekara, profesora, docenta, jer ne zaslužuju to. Kako takav čovjek može biti kao profesor, koji svojim primjerom mora naučiti budućeg ljekara, kako mora poštovati tuđi život, kada on sam to ne poštuje? Kakav to može biti profesor, kada u vrijeme kada se u njegovoj klinici utvrđuje da medicinsko osoblje ima pozitivan nalaz na virus, pristaje da bude u komisiji, umjesto da je otišao u samoizolaciju.
Poslije odbrane rada, članovi Komisije vraćaju se svojim redovnim poslovima, na  kliniku, na fakultet, svojim porodicama.  Gdje im je savjest? Šta ako se utvrdi da je član Komisije pozitivan??? Gdje je tu rektorica, koja je omogućila ovu odbranu, a kao član Senata je izglasala drugačiju odluku? Ko i kako će dati odgovore na sva nova pitanja koja će se postaviti. Prostor gdje je  bila odbrana, treba staviti u izolaciju, gdje je tu administrativno osoblje komisije, da li su i oni zaraženi?

Ja vjerujem da ima mnogo više ljekara koji zaslužuju taj naziv, i da će oni poduzeti sve mjere da iz svojih redova isključe ovakve neodgovorne osobe, pogotovo da neće dozvoliti da oni ostanu na svojim, profesorskim, mjestima.

Još jučer je Tuzla bila bez virusa, a danas već devet registrovanih. Pitajte se svi da li nam trebaju ovakvi ljudi u našem okruženju. Meni ne trebaju. Zato ostaje ona prva rečenica, kolege tužioci, policajci, sudije pojačajte svoje aktivnosti, kako bi zaštitili živote naših najmilijih.Poduzimanjem adekvatnih mjera, vratiće se povjerenje u rad državnih organa, a spriječit će se stvaranje panike. Ja u njih vjerujem, vjerujte i vi i podržimo ih.”

Miralem Porobić, 65 +
u izolaciji



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button