BiH

Nova trasa koridora 5-C prolazi ispod aerodroma Ortiješ?










Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštne BiH Aleksandra Pandurević danas je na sjednici tog doma od ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juske zatražila odgovor da li je, nakon što je došlo do promjene trase koridora 5-C na području Mostara, tačna informacija koja se pojavila u medijima da nova trasa prolazi ispod, kao tunel, zemljišta aerodroma Ortiješ, koji pripada Oružanim snagama BiH?

Ministar komunikacija i prometa BiH Jusko je kazao da su predstavnici Javnog preduzeća „Autoceste Federacije BiH“ i Ministarstva odbrane održali sastanak 19. decembra 2016. o temi trase koridora 5-C u području aerodroma Ortiješ.

Po njegovim riječima, na osnovu održanog sastanka JP „Autoceste FBiH“ je 20. decembra 2016. godine zatražilo pismenu saglasnost Ministarstva odbrane za trasu koridora 5-C koji prolazi kroz navedeno područje.

– Do danas u JP „Autoceste FBiH“ nisu zaprimili nikakav pisani dokument od Ministarstva odbrane BiH na osnovu podnesenog zahtjeva za saglasnost. U zavisnosti od zaprimljene saglasnosti od Ministarstva odbrane BiH odredit će se položaj trase u prostoru oko navedenog aerodroma – odgovorio je ministar Jusko.

Zastupnica Pandurević je, komentirajući dobiveni odgovor, naglasila da je riječ o perspektivnoj vojnoj imovini i da je ovdje u pitanju nadležnost Predsjedništva BiH, te da saglasnost za korištenje perspektivne vojne imovine mora dati Predsjedništvo BiH.

 

 

Izvor: fokus



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button