Valter Tuzlanski

Koridor 5C velika šansa za BiH: Kad kreće gradnja megatunela Prenj
Planirani rok za potpisivanje ugovora o izgradnji tunela Prenj je septembar ove godine, a rok za završetak projekta je avgust 2030. godine.

Ovi rokovi su definirani planom poslovanja i usaglašeni su s kreditom, rečeno je ovo za „Dnevni avaz“ iz kompanije „Autoceste FBiH“.

Možda će Vas zanimati i:

Odgovor kreditora

“Također, naglašavamo da su navedeni podaci podložni promjeni ovisno o toku evaluacije i brzine odgovora kreditora i ponuđača ili eventualnih zahtjeva od ponuđača”, pojašnjavaju iz “Autocesta”.

Treba naglasiti da izvođač za ovaj megaprojekt nije izabran. Prijavljeno je osam firmi, šest je ostalo u igri.

“Projekt izgradnje dionice tunel Prenj je u fazi evaluacije pretkvalifikacione faze za odabir izvođača radova. Nije poznato ko će biti izvođač radova u ovom momentu. To će biti poznato tek nakon što banka da saglasnost na kombinirani evaluacijski izvještaj druge faze tendera koja još nije ni započela”, navode iz “Autocesta”.

Šest kilometara

Podsjećamo, radi se o tunelu dužine 11 kilometara, što je deveti najduži cestovni tunel u Evropi, a prvi je u BiH koji prelazi granicu od šest kilometara. Ukupna vrijednost projekta je oko 800 miliona maraka (400 miliona eura).

Radi se o najznačajnijem infrastrukturnom projektu u BiH i devetom najdužem cestovnom tunelu u Evropi.

U igri je šest kompanija koje su ostale u utrci za ovaj megaprojekt.

Skratiti putovanje

Izgradnjom ovog tunela “Autocesta FBiH” od Mostara do Sarajeva uveliko će se skratiti putovanje. Poređenja radi, trenutna dužina puta preko M-17 iznosi 113 kilometara, dok će izgradnjom autoceste iznositi 82 kilometra.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button