Crna hronika

Mafijaši u regionu na nišanu plaćenika iz Bosne i Hercegovine










Oružani rat dva crnogorska klana koji se zbog krađe više od 200 kilograma kokaina vodi već tri godine u Kotoru, Beogradu i Novom Sadu, u kojem su ubijena osmorica i ranjena četvorica, pretvorio se u najsuroviju balkansku mafijašku hobotnicu, piše Blic.

Prema pisanju ovog portala, za likvidacije u borbi dva kotorska klana angažovane su plaćene ubice iz Bosne, i to na obje strane.

Rat nasmrt zavađenih kotorskih bandi počeo je krajem 2013., kada je u Valensiji nestao tovar od nešto više od 200 kilograma kokaina, švercovanog brodom iz Južne Amerike.

Sukob, koji se pretvorio u rat do istrebljenja, vodi se između škaljarskog i kavačkog klana.

Škaljarskim rukovode braća Jovan i Igor Vukotić iz Dobrote, bliski saradnici Luke Bojovića, dok su vođe druge grupe Slobodan Kašćelan, žrtva nedavne pucnjave u Novom Sadu, i Radoje Zvicer.

– Kašćelan i njegov tjelohranitelj su krajem juna ranjeni u Novom Sadu. Na njih su, dok su bili u Audiju A6 pucali napadači sa motora, koji su pobjegli. Kašćelan se oporavio i sprema osvetu. Istraga koja se u Srbiji vodi o ubistvima koja su rezultat sukoba kotorskih klanova došla je do saznanja o napadačima. Obje strane angažovale su plaćenike iz BiH. Neki su identifikovani – kazao je novinarima izvor upoznat sa istragom koja se vodi o ovim obračunima u Srbiji.

Riječ je o bivšim ratnicima i pripadnicima specijalnih vojnih i policijskih jedinica koji su se stavili na uslugu mafiji.

Na cijeni su obučeni snajperisti, koji su u ovom ratu angažovani dva puta. O kojim sumama novca se radi, ne mogu da preciziraju čak ni ljudi iz podzemlja, ali je izvjesno da je riječ o desetinama hiljada eura, u kešu.

Policija ima spisak od desetak bivših profesionalaca iz BiH koji ubijaju za mafiju, odnosno za onog ko više plati. Postoji bar još toliko plaćenika koji rade obazrivije i koji još nisu otkriveni.

Čin 1: Eksplozija blindiranog Audija

audi

Policija obavlja uviđaj nakon dizanja uzrak Audija

Prvi signal sukoba zbog nestanka kokaina iz skladišta u španskoj Valensiji bilo je dizanje u zrak blindiranog Audija Milana Vujotića u Podgorici 19. februara 2015.

Isto veče, na Novom Beogradu ubijen je Cetinjanin Goran Radoman. Vujotić, kome se od tada gubi svaki trag, i Radoman bili su pripadnici škaljarskog klana.

Čin 2: Greškom mu ubili prijatelja

goran

Goran Đuričković: Ubijen mu prijatelj

Škaljarskoj grupi prvi se na nišanu našao Goran Đuričković, vlasnik budvanskog restorana “Fišermans”, koji se vratio iz Španije, i to sa ranom od vatrenog oružja. On se sklonio kod Saše Markovića, biznismena i bivšeg poslanika LSG. Greškom, kako vjeruje policija, nepoznati napadač je 17. aprila prošle godine umjesto Đuričkovića ubio Markovića.

Čin 3: Prvo ubistvo snajperom

Istraga policiju nije dovela do ubica, ali su otkrivene dvije osobe angažovane za novi atentat na Gorana Đuričkovića. Uhapšeni su Južnoafrikanac Gregorije Majkl Ferarisa i Cetinjanin Aleksandar Marković. Obojici se sudi, ali njihovo hapšenje nije spasilo Đuričkovića. Ubijen je u oktobru prošle godine dok se šetao ispred svog restorana u Budvi. Smrtonosni hitac ispalio je skriveni snajperista.

Čin 4: Novo ubistvo i hapšenja

lopcic

Lopčić: Pogodila ga četiri metka

Rat je nastavljen u junu prošle godine, kada je u Kotoru ubijen Ivan Lopičić, član škaljarskog klana. Na Lopičića je ispaljeno devet metaka od kojih su ga pogodila četiri, a ubica je imao čak vremena da Ivana ovjeri hicem u glavu. Uslijedila su hapšenja. U Španiji je uhapšen Budvanin Vinetu Čoković zbog sumnje da je vođa kriminalne grupe koja se bavi švercom kokaina, a u Beogradu je zbog istog djela uhapšen osumnjičeni Kosta Radanović, za koga se vjeruje i da je bio učesnik obračuna u Španiji u kojem je ranjen Goran Đuričković.

Čin 5: Vruće proljeće

vlahovic

Vlahović: Ubijen 9. aprila u Dobroti

Obračuni su nastavljeni u Kotoru. Krajem marta je hicem u leđa teško ranjen Vojin Stupar. Njegov prijatelj Srđan Vlahović ubijen je 9. aprila u Dobroti. Bio je član obezbjeđenja šefova kavačkog klana. U Vlahovića su rafal iz automatske puške ispalile nepoznate ubice koje su do njegovog automobila, u kojem je prodavao cigarete, došle skuterom.

Čin 6: Arhitekta ubijen greškom

Nenad Popović, kotorski arhitekta, druga je greška plaćenih ubica. Ubijen je sedmicu nakon Vlahovića, ispred tunela Vrmac. Vozio je crni Mercedes, a isti tip ima i otac braće Vukotić, Vesko, i vjeruje se da je on bio meta.

Čin 7: Atentat na ženu šefa klana

Uslijedila su tri napada na Miloša Radonjića, bliskog kavačkom klanu, kao i pucnjava u kojoj se 23. maja na meti napadača našla supruga vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, Tamara.

Čin 8: Kontranapad

Sukob se preselio u Novi Sad. Prvo je 19. juna ubijen Goran Dučić iz Kragujevca, tjelohranitelj Jovice Vukotića, vođe škaljarskog klana, a zatim je uslijedio kontranapad. Na meti napadača našao se vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan na koga su pucali napadači sa motora. U Audi” u kojem je Kašćelan bio sa tjelohraniteljem Vladimirom Vučkovićem ispaljeno je 15 metaka. Preživjeli su napad.

Čin 9: Snajperom ubijen usred zatvora

Nastavak obračuna u septembru poprimio je najsurovije razmjere. U razornoj eksploziji u naselju Muo u Kotoru ubijeni su pripadnici škaljarskog klana Goran Biskupović i Miloš Bošnjak, a zatim je hicem iz snajpera usred zatvorskog kruga u Spužu ubijen Dalibor Đurić, za kojeg se inače sumnjalo da je učestvovao u likvidaciji Baranina Danila Radonjića i Podgoričanina Dženana Ramovića u Zemunu 2011.

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button