SvijetZanimljivosti i zabava

Cijena dozvole za automobil u Singapuru iznosi 100.000 eura, bez nje vožnje nema.










Cijena dozvole za posjedovanje većeg obiteljskog automobila u Singapuru sada je dosegnula rekordnih 101.000 eura. Grad-država je uvela sustav Certifikata o pravu na posjedovanje (COE) 1990. godine kako bi suzbila gužve u prometu.

Od tada, stanovnici Singapura moraju imati COE kako bi mogli kupiti vozilo. Dozvole se prodaju na aukcijama svaka dva tjedna, a njihov broj je pod kontrolom vlade.

Singapur je, uz poreze i uvozne carine, najskuplje mjesto na svijetu za kupnju automobila. Na primjer, nova Toyota Camry Hybrid u Singapuru košta oko 250.000 singapurskih dolara, što uključuje troškove COE i poreze. To je oko šest puta skuplje nego u SAD-u, izvješćuje BBC.

Toyota Camry Hybrid 2023
Toyota Camry Hybrid 2023

Potražnja je porasla nakon pandemije, a postoje različite vrste COE-a za manje automobile, motocikle i komercijalna vozila. Cijene dozvola su dosegnule rekordne razine tijekom nekoliko mjeseci zaredom, potaknute oporavkom nakon pandemije.

Najniža cijena COE-a za automobile iznosi 104.000 singapurskih dolara (oko 72.000 eura), što je gotovo trostruko više nego 2020. godine, kada je tijekom pandemije zabilježena manja potražnja za novim automobilima. Unatoč svojoj relativno maloj veličini, Singapur redovito spada među zemlje s najvećim brojem milijunaša na svijetu. Ipak, lokalnom stanovništvu nije lako priuštiti dozvolu.

Ovaj sustav uvela su vlasti kako bi potaknule građane na korištenje izvrsnog javnog prijevoza, koji je među najboljima na svijetu. Grad-država, sa svojih 5,5 milijuna stanovnika, prošle godine imala je na cestama manje od milijun osobnih automobila. Broj novih dostupnih COE-ova ovisi o tome koliko “starih” automobila nestane s cesta.



Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button