BiHVijesti

Triput uhapšen, državljanin BiH promijenio ime i ratuje za Rusiju










“Znate li svirati na violini”, pitao je Muzikant Saša, kako se na ruskoj društvenoj mreži VKontakte predstavlja Ljubiša Božić ili Aleksandar Velimirović, državljanin Bosne i Hercegovine koji je na ukrajinskom ratištu, piše Radio Slobodna Evropa.

Rođeni Banjalučanin, ranije osuđen i više puta uhapšen u BiH, koji je službeno u policiji u Banjoj Luci promijenio identitet, violinom aludira na pripadnost paravojnoj ruskoj grupi Wagner, nazvanoj po kompozitoru iz 19. vijeka, odgovarajući na pitanje zašto se zove Muzikant.

Možda će Vas zanimati i:

Od 14. novembra na ruskoj društvenoj mreži VKontakte objavljuje fotografije u vojnim uniformama, videa na kojima se vide maskirane osobe koje koriste oružje, ali i pakete s hranom i drugim potrepštinama za koje navodi da su namijenjeni ruskoj vojsci u Ukrajini.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže: “Vratit ću se u Bosnu kad ne bude granica između nas”, tj. kad sve bude “po ruskom”.

U Ukrajinu je, prema saznanjima RSE iz dva sigurnosna izvora, otišao u proljeće 2022. godine. I prema vlastitom priznanju, Božić / Velimirović je već godinu dana na ukrajinskom frontu ili u Rusiji. Pridruživanje stranim vojskama je kažnjivo u BiH.

Tokom videopoziva s RSE, Velimirović je sve vrijeme nosio masku. Vidjele su mu se samo oči i vojna uniforma bez jasno uočljivih oznaka.

Najprije otmice, potom ratište

Krajem novembra 2022. Radio Slobodna Evropa je iz dva sigurnosna izvora u BiH saznao da je Ljubiša Božić jedan od sedam bh. državljana na ukrajinskom ratištu. Više informacija o njegovom boravku nije bilo.

Međutim, Božić je od ranije poznat policijskim agencijama u BiH. Prvi problem sa zakonom, kako je utvrdio RSE, bio je 2010. godine. Zbog otmice je osuđen na dva mjeseca zatvora i odslužio je kaznu, saznao je RSE.

Ko je bio žrtva otmice i drugi detalje o ovom slučaju nije bilo moguće pronaći, jer je kazna brisana iz evidencije, u skladu s Krivičnim zakonom Republike Srpske.

Osude na kaznu zatvora do jedne godine brišu se iz kaznene evidencije kad proteknu tri godine od dana izvršene kazne – pod uvjetom da osuđeni za to vrijeme ne učini novo krivično djelo.

Iz Osnovnog suda Gradiška su naveli da ne mogu dati detalje presude, jer “bi to bilo protivno Zakonu o krivičnom postupku”

Drugi problem Božić, kasnije Velimirović, imao je u junu 2016. kad je uhapšen jer je vrijeđao vjernike muslimane ispred džamije u Banjoj Luci. Božić je, javili su mediji, kažnjen prekršajno s 200 KM (100 eura), a Nezavisne novine su javile da se putem ovog medija izvinio zbog ispada.

Iz MUP-a RS-a nisu mogli dati više detalja ni o ovom slučaju, jer je riječ o “prekršajnoj prijavi” i u tom slučaju nisu dužni davati više informacija.



Izvor
n1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button