Tuzla

Još jedan uspjeh ljekara UKC-a Tuzla: U jednom danu uspješno okončali dvije transplantacije organa










Ljekari tuzlanskog Univerzitetskog-kliničkog centra (UKC) nedavno su obavili čak dvije uspješne transplantacije.

Naime, u noći sa četvrtka na petak u saradnji sa ljekarima Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo obavljena je multivisceralnu eksplantaciju jetre, dva bubrega i dvije rožnice. Multidisciplinarni timovi UKC Tuzla u petak, 2. decembra, obavili su transplantaciju jetre i jednog bubrega, dok su drugi bubreg i rožnice transplantirani pacijentima u UKC Sarajevo.

Ukoliko znamo da samo jedna transplantacija jetre van naše zemlje košta između 150 i 200 hiljada eura, jasno je koliko je bitno da se ovakvi operativni zahvati obavljaju u našim zdravstvenim ustanovama.

– Bubreg je transplantiran pacijentu koji se nalazio na hroničnom programu dijalize, a jetra pacijentici koja je u terminalnoj fazi jetrene bolesti. Radilo se, dakle, o pacijentima koji su bili životno ugroženi – kaže za Faktor dr. Zijah Rifatbegović, načelnik Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla i vođa Hirurškog tima za transplantaciju jetre.

Inače, donor je zdrava osoba koja je zbog krvaranje u mozgu bila u stanju moždane smrti i porodica je pristala da donira organe.

Rifatbegović navodi da su na UKC-u Tuzla ove godine izvršene tri transplanatcije jetre i 15 transplantacija bubrega. Tuzlanski Tim ljekara za transplantaciju bubrega, svoje zahvate obavlja samostalno, dok se transplantacije jetre obavljaju uz superviziju kolega iz susjednih zemalja. Dodajmo da je transplantaciju bubrega obavljenu u petak obavio hirurški tim na čijem je čelu dr. Samed Jagodić.

– Mi u ovom momentu imamo premalo donora. Još uvijek ne postoji dovoljno informacija o značaju razvoja transplantacionog programa, kao i humanitarnoj širini koju ovakvi hirurški zahvati pružaju – kaže dr. Rifatbegović.

Da je transplantacioni program u BiH na zavidnom nivou pokazuje i činjenica da se u našoj zemlji, na godišnjem nivou, obavi jednak broj transplantacija kao i u Srbiji, koja ima duplo više stanovnika od BiH.

– Crna Gora, Makedonija i Kosovo nemaju transpalantacioni program. Poslije Hrvatske i Slovenije, BiH najozbiljnije konkurira razvijenim zemljama kada je u pitanju napredak i razvoj transplantacijske medicine – kaže dr. Rifatbegović.

Da bi se sve diglo na viši nivo, ističe Rifatbegović, potrebna je i dodatna podrška vlasti, posebno Vlade FBiH i resornog ministarstva.

– Vi ćete najprije dobijete organ u svojoj zemlji, a nakon toga i najbolju medicinsku uslugu. Mnogo je teže doći na listu za dobijanje organa u stranim zemljama, a to, na primjer za jetru, košta od 150 do 200 hiljada eura. Zato je veoma važno da svi u BiH udružimo snage i razvijamo svoj sistem i transplantacioni program – zaključuje dr. Zijah Rifatbegović.

 

 

 

Izvor: faktor



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button