BiHVijesti

Studenti u Zenici obilježili Dan bijelih traka (VIDEO)










Noseći bijele trake na rukama i transparente studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici su mirnom šetnjom od zgrade fakulteta do centra grada obilježili Dan bijelih traka, dan kada je ubijeno 3.176 osoba među kojima i 102 djece.

Ajdin Huseinspahić, profesor Pravnog fakulteta u Zenici je kazao da današnje okupljanje ima tri poruke koje se kriju u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“Kada govorimo o prošlosti idemo u daleku 1939. godinu kada je Jevrejima naređeno da nose žute trake s Davidovom zvijezdom. Mislili smo da je to završeno, ali ponovilo se 31. maja 1992. godine u Prijedoru, kada je lokalna radiostanica pozvala nesrbe da obilježe kuće bijelim platnima i da na ruke stave bijele trake. Taj čin je do tada viđen samo kod Adolfa Hitlera”, kazao je Huseinspahić.

Možda će Vas zanimati i:

Dodao je da je ostalo stanovništvo pozvano da se bori protiv ekstremista, među kojima je, prema njihovom mišljenju, bilo i 102 djece.

“Naša budućnosti leži u Goranu Zoriću, Srbinu koji je prošle godine, ali vjerujem da će i ove, na svoju ruku stavio bijelu traku, Ženama u crnom u Beogradu i svim časnim Srbima koji će reći ‘Ne u moje ime'”, izjavio je Huseinspahić.

Ekspert iz oblasti Međunarodnog krivičnog prava Enis Omerović je kazao da je udruženi zločinački poduhvat utvrđen u Prijedoru i Bosanskoj Krajini zbog istrebljenja i trajnog iseljavanja Bošnjaka s određenih područja, da je dosuđen u brojnim presudama na Haškom tribunalu, a da je sveobuhvatni UZP dokazan u presudi Karadžiću.

Na kraju programa obilježavanja Dana bijelih traka studneti su pročitali 102 imena ubijene djece te položili cvijeće i na prigodan način odali počast ubijenim.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button