Sport

Brdska trka Skradin 2023: Nastavak niza plasmana na podijum za Mujkanovića










Nacionalni park Krka je bio domaćin treće stanice ovogodišnjeg Prvenstva Hrvatske u brdskim trkama. Automobilisti iz cijele Hrvatske, ali i još nekoliko evropskih zemalja su se okupili u Skradinu na legendarnoj trci koja iz godine u godinu privlači sve veći broj takmičara i ozbiljno parira trci Evropskog prvenstva u Buzetu. Trku je završio 141 takmičar, a među njima je bio i Armin Mujkanović.

Tuzlanski automobilista je u Skradin otišao bez prevelikih očekivanja, obzirom na to da je prošle godine imao veliki peh na ovoj stazi i nije imao relevantne podatke na osnovu kojih bi ove godine mogao „napasti“ već od prvog dana. Prognoza za Skradin je ponovo bila konfuzna pa su takmičari subotnji neslužbeni trening započeli po sunčanom i veoma toplom vremenu. Ubrzo, lijep i sunčan dan se pretvorio u scenarij iz horor filmova. Jako nevrijeme praćeno obilnom kišom i gradom je u potpunosti poremetilo subotnji program. Neslužbeni trening je otkazan, a na kraju je vožen samo jedan službeni trening. Mujkanović je zablistao u takvim uslovima, a u momentima kada je on startovao, staza je bila još uvijek mokra na mjestima:

„Bilo je prerizično forsirati nešto više. Imali smo taj jedan trening, čisto da upoznamo kako se automobil ove godine ponaša na ovoj stazi. Bili smo najbrži u grupi i klasi, ali sam svjestan da će na suhoj stazi biti puno teže i da ima dosta momaka koji će biti sigurno brži. Naravno, ni mi nismo pokazali svoj puni potencijal, ali svjestan sam performansi automobila mojih konkurenata. Ipak, daćemo sve od sebe jer nismo došli ovdje da se tek tako predamo,“ bio je oprezan Mujkanović.

Nedjelja je osvanula sunčana i lijepa, baš kao i subota, ali vrijeme je ovoga puta poslužilo organizatore. Obje trke su prošle bez većih incidenata i dužih prekida pa su sva odustajanja bila tehničke prirode, a u Grupi 6 i klasi 6a je bilo izuzetno vatreno. Kao i što je sam Mujkanović rekao, trka je donijela mnogo tijesniju borbu. Mujkanović je startovao prvi od favorita i odvezao vrhunsko vrijeme, a iza njega je odmah išao glavni konkurent za titulu, Božićević. Na cilju, dijelilo ih je nešto više od četiri desetinke, međutim, obojicu ih je pobijedio Kmetović u veoma brzoj Škodi Octaviji. U drugoj vožnji, Mujkanović je odvezao tek desetinku sporije vrijeme i zadržao svoje drugo mjesto u klasi 6a i grupi 6, što je bilo dovoljno da dodatno poveća svoju prednost u klasi 6a, ali i preuzme vodstvo u grupi 6.

„Presretan sam nakon vikenda u Skradinu. Konačno je prošao bez pehova za mene, a upravo u Skradinu sam imao i posljednji koji me koštao plasmana na podijum prošle godine. Nastavljamo pametno prelaziti svaki kilometar i kalkulisati rizike. Danas je bilo prerizično loviti Kmetovića kojem čestitam na odličnoj vožnji. Ja sam zadovoljan kako sam odvezao, mislim da je ovo u granici „normalnog“, a sve preko bi bilo jako upitno. Nije mi cilj da zbog dodatnih 5 poena rizikujem propuštanje neke trke radi popravke auta i dodatno prekoračenje tijesnog budžeta. Za dvije sedmice vozimo ponovo u Malačkoj gdje nastavljam i svoju CEZ kampanju tako da moram biti jako pametan. Pogled na tablicu nakon tri trke govori u prilog tome da smo dobro pristupili ovome,“ zadovoljno je zaključio Tuzlak koji se sada našao u potpuno novoj situaciji, a to je da vodi i u klasi i u grupi.

Brdska trka Malačka 2023. vozi se 17./18.6.2023., a za Mujkanovića će ovo biti poput domaće trke, obzirom na to da vozi za Splitski autoklub koji je i organizator trke.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button