Lifestyle

Sparina vas ubija? Ova 4 savjeta će vam pomoći, a jedan uključuje i izbjegavanje klime










Pomozite si jednostavnim savjetima; jedite laganu hranu, pijte puno tekućine, izbjegavajte teške fizičke aktivnosti, ali i ne pretjerujte s klimom.

1. Hranite se pametno

Ponekad je toliko vruće da nemamo volje jesti, ali kako bi energija ostala na nivou potrebno je pojesti barem malo svakih par sati.

Možda će Vas zanimati i:

Najbolji izbor su lubenica, celer, narandže i zelena paprika koji su puni vode i ostalih hranjivih tvari. Kombinirajte ih s proteinima kako bi nivo šećera u tijelu bio stabilan.

Izbjegavajte pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća.

2. Pijte vodu i sportska pića

Svi naši organi i stanice zahtijevaju vodu kako bi pravilno funkcionirali, a istraživanja su pokazala kako i slaba dehidracija može imati negativan učinak na raspoloženje i obavljanje jednostavnih zadataka. Zato, pijte puno vode i svakodnevno uključite u prehranu tekućine bogate elektrolitima kao što su sportska pića.

3. Umjereno s klimom

Oprez pri naglim prijelazima toplo-hladno, a to se posebno odnosi na srčane bolesnike! Npr. ulazak u hladnu vodu ili u pretjerano klimatiziran prostor izaziva “stezanje” krvnih žila, a koban može biti i izlazak iz rashlađenog prostora na vrućinu. Temperaturna razlika između klimatiziranog i vanjskog prostora ne bi smjela biti veća od sedam stepeni.

4. Osvježite se

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan kuće, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka. Ipak, najpametnije je da ne izlazite ako ne trebate između 10 i 17 sati.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button