Svijet

Klimatski aktivisti blokirali ceste širom Njemačke

Aktivistička grupa za klimu Posljednja generacija ponovno je danas protwstvovala blokiravši ceste na nekoliko mjesta u Njemačkoj, ali ovaj put demonstranti se nisu zalijepili za asfalt. Oko 130 ljudi blokiralo je u podne berlinski most Warschauer, objavila je policija. Više puta su sjeli i ustali s asfalta.

U Munchenu i Regensburgu, policija je prebrojala 120 odnosno 150 demonstranata na prijavljenim i na neprijavljenim skupovima. U Muenchenu nije bilo većih problema u saobraćaju, prenosi HINA.

Možda će Vas zanimati i:

Nedaleko od LNG terminala na baltičkom otoku Rügenu, 30 aktivista poremetilo je sobraćaj na pristupnoj cesti do trajektne luke Sassnitz.

Glasnogovornik demonstranata rekao je da su namjeravali ostati duže, možda do nedjelje, istakavši da smatraju da je terminal “vrhunac ludila fosilnih goriva”.

Protesta je bilo i na jugozapadu zemlje, u Freiburgu i Karlsruheu, te na aerodromu u Stuttgartu. Protesti su bili mirni. U Bremenu na sjeverozapadu zemlje oko 100 klimatskih aktivista zauzelo je raskrižje u centru grada.

Planirane su i nove blokade u Koelnu na zapadu i u Leipzigu na istoku zemlje. Posljednja generacija traži radikalnu akciju protiv klimatskih promjena uključujući potpuno odustajanje od fosilnih goriva.

Blokade organizuju od početka 2022. Demonstranti su se često znali zalijepiti za asfalt, no nedavno su rekli da to više neće činiti.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button