SvijetVijesti

Ne smiruje se situacija u Ukrajini: Bajden prihvatio samit s Putinom










Situacija u Donbasu se već treći dan ne smiruje. U Donjecku i Lugansku je 18. februara objavljena evakuacija stanovništva u Rusiju i proglašena opšta mobilizacija.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden prihvatio je prijedlog da održi samit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ukoliko Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu.

Moguć sastanak Bajdena i Putina

Američki predsjednik Džozef Bajden pristao je “u principu” da se održi samit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na kojem bi se razgovaralo o krizi oko Ukrajine.

Pregovori koje je predložila Francuska održaće se samo ako Rusija ne izvrši invaziju na svog susjeda, saopštila je Bijela kuća, prenosi BBC.

Sastanak bi mogao ponuditi moguće diplomatsko rješenje za jednu od najgorih bezbjednosnih kriza u Evropi u posljednjih nekoliko decenija.

Američki zvaničnici kažu da obavještajci sugeriraju da je Rusija spremna pokrenuti vojnu operaciju, što Moskva poriče.

Prijedlog je objavilo francusko predsjedništvo nakon dva telefonska razgovora između predsjednika Emanuela Makrona i Vladimira Putina, koji su trajali skoro tri sata.

Druga razmjena se dogodila u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima po moskovskom vremenu, a uslijedila je nakon 15-minutnog razgovora koji je Makron imao sa Bajdenom.

U saopštenju koje je potvrdilo prijedlog, Bijela kuća je takođe navela da sve ukazuje na to da Rusija “nastavlja pripreme za sveobuhvatni napad na Ukrajinu vrlo brzo”, te da su SAD spremne “za brzi i težak odgovor u slučaju da se to dogodi”.

Mobilizacija u Lugansku

Šef Luganske narodne republike Leonid Pasečnik potpisao je ukaz o dobrovoljnoj mobilizaciji muškaraca uzrasta iznad 55 godina.

Nastavlja se evakuacija iz Donbasa

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je da je iz Donbasa do sada u Rusiju stiglo oko 61.000 izbjeglica.

Eksplozija u centru Donjecka

Snažna eksplozija odjeknula je jutros u centru Donjecka, na istoku Ukrajine.

Za sada nije poznat uzrok eksplozije.

Podsjećamo, Donjeck se nalazi pod kontrolom proruskih vlasti u na istoku zemlje.

Novi napad na Lugansk

Dvoje civila je ubijeno u nedelju veče kada su ukrajinske snage granatirale Lugansk.

Ukrajinske snage bezbjednosti su devet puta gađale iz minobacača kalibra 120 milimetara, koji su zabranjeni sporazumima iz Minska, prenosi RIA Novosti.



Izvor
BHRT

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button