SvijetVijesti

Olaf Scholz: Njemačka ekonomija je ugrožena ratom u Ukrajini










Rat u Ukrajini, zajedno sa sankcijama Rusiji, predstavlja prijetnju njemačkoj ekonomiji, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz na zajedničkoj konferenciji za novinare s jordanskim kraljem Abdullahom II.

“Moramo shvatiti da ovaj rat u Ukrajini također donosi izazove za nas u pogledu ekonomskih posljedica koje su uzrokovane sankcijama. Neke zemlje izražavaju zabrinutost za sigurnost hrane zbog manjka isporuke iz Rusije i Ukrajine,” rekao je Scholz.

Olaf Scholz je naglasio da će se Njemačka pobrinuti da njena ekonomija dobro prođe kroz ova teška vremena, javlja CNN. Njemačka ima najveću ekonomiju u Evropi.

Njemački kancelar i kralj Abdullah osudili su rat u Ukrajini i pozvali ruskog predsjednika Vladimira Putina “da odmah prekine sve borbene operacije i povuče svoje invazijske trupe.” Scholz je ponovio spremnost na pregovore o okončanju rata.

“Recesija postaje sve vjerovatnija,” upozorio je Institut za ekonomska istraživanja ZEW na svojoj web stranici u utorak. Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji značajno umanjuju ekonomske izglede Njemačke, navodi se.

Institut je za Njemačku označio “najveći pad ekonomskih očekivanja ikada”. ZEW je počeo pratiti ekonomski razvoj Njemačke od decembra 1991. godine.



Izvor
Avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button