BiH

Delić: Uručiti otkaz uposlenici Zavoda Pazarić, preispitati ko je sve odgovoran za stanje (VIDEO)










Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić tokom dana će dobiti dopis iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike sa zahtjevom za disciplinsku odgovornost zaposlenice koja je udarala štićenika tog zavoda, uz zahtjev da joj bude uručen i otkaz s posla bez otkaznog roka.

To je danas izjavio na pres-konferenciji resorni federalni ministar Adnan Delić povodom aktuelnog video-snimka koji je uzburkao javnost, na kojem je vidljivo da zaposlenica Zavoda udara štićenika.

Ministar Delić je također kazao da je podnesena krivična prijava protiv navedene uposlenice Zavoda, sa zahtjevom da nadležni preispitaju sve okolnosti o nastanku snimka i zlostavljanju te ulozi svih koji su činjenjem ili nečinjenjem mogli doprinijeti ovakvom stanju u ustanovi tog tipa.

Zavod Pazarić, ali i ostali zavodi socijalne zaštite čiji je osnivač Federacija BiH, treba da dostave informacije o video-nadzoru u njihovim ustanovama. Ministarstvo traži i dvadesetčetvorosatni video-nadzor, a od svih tih ustanova informaciju o tome šta su poduzeli na primjeni zakonskih mjera koje se odnose na njihovu djelatnost.

Ministar Delić je izrazio nadu da će postojeće stanje biti riješeno jer zakonski propisi postoje, a urađen je i prijedlog federalne strategije jačanja socijalne zaštite te je Ministarstvo rada i socijalne politike podnijelo inicijativu Federalnom ministarstvu pravde za uspostavu inspektorata u oblasti socijalne zaštite.

Delić je pokazao novinarima originalni dokument od 1. augusta ove godine, dakle otprije nemilog slučaja, o svim traženim aspektima pružanja socijalnih usluga, poslovanju Zavoda i podnesenim krivičnim prijavama. Iz dokumenta je vidljivo da 17 do 20 uposlenika ima ista prezimena, što govori o neadekvatnom zapošljavanju pa ima i primjera da politikolog po vokaciji pruža štićenicima usluge defektologa.

Osvrćući se na medijske navode, ministar kaže da nema nikakav dokaz o navodnoj pojavi slučaja tuberkuloze u Zavodu Pazarić prije tri godine. Ministarstvo stoga traži informaciju od nadležnih iz socijalnog i zdravstvenog sektora je li to istina budući da pojavu ove bolesti treba prijavljivati jer je zarazna.

Delić također navodi da ne smije biti dopušteno da socijalni radnici u globalu trpe zbog objave  incidentnog slučaja u Zavodu Pazarić jer nažalost, oni i pedagozi danas rade u teškim uvjetima, što Ministarstvo također želi promijeniti.

Ministar je demantovao da on instistira samo na odgovornosti osobe koja je snimala sporni video-materijal iz Pazarića, već je istina, dodao je, da traži od nadležnih preispitivanje odgovornosti svih koji su mogli a nisu spriječili ovaj slučaj zlostavljanja, kao i odgovornosti svih koji su mogli doprinijeti aktuelnom stanju u ustanovi pa makar se radilo i o njemu samom, ministru.

Prema nepotvrđenim usmenim saznanjima koje Delić ima u ovom trenutku, sporni snimak iz Pazarića nastao je prije nekoliko mjeseci.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button