BiH

(VIDEO) Udruženja tvrde: Ministar Vidović je poslao specijalce da tuku borce, razbijali su nam i mobitele










Udruženja proistekla iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 uputila su otvoreno pismo za javnost, u kojem navode da su 1.avgusta tokom protesta demobilisanih boraca i članova njihovih porodica na magistralnom putu Travnik-Vitez pripadnici Jedinice za podršku MUP-a SBK primjenili silu nad njima.

Slični protesti u isto vrijeme bili su organizirani u još nekoliko mjesta u Federaciji, ali policijske snage, kako piše u pismu Udruženja, nigdje nisu bile brutalne kao što su prema demobilisanim borcima u SBK.

-Incident se dogodio kada su se borci koji su učestvovali u protestima zbog kiše počeli razilaziti. U toku brutalnog napada od strane policijaca privedeno je šest do sedam osoba, a nakon završetka još jedna. Nad njima je izvršena kriminalistička obrada i uzete su im izjave. Nije bilo organizatora , bivši borci su se sami dogovorili i izašli na put boreći se za svoja prava. Tražimo odgovornost i ostavku ministra MUP-a SBK Feliksa Vidovića (HDZ BIH) koji je izdao naredbu za upotrebu sile i koji je prijetio da će nas sve pobiti.

Pozivamo Unutrašnju kontrolu FMUP-a da postupi u skladu sa Zakonom i Etičkim kodeksom policaje i kazni nalogodavce, stoji u pismu Udruženja.

Demobilisani borci i članovi njihovih porodica koji su 1. avgusta blokiralu put Travnik-Vitez tvrde da je policija bila brutalna i prema muškarcima i ženama jednako, te da je svakome ko je mobitelom slikao ili snimao video oduzimala ga i razbijala. Također kažu, da su neki od njih udarali ih neselektivno.

Odgovor MUP-a SBK 

Protiv sedam osoba, koje su privedene tokom protesta demoblisanih boraca u Travniku 1. avgusta bit će poduzete zakonom predviđene mjere, saopćeno je iz MUP-a SBK.

Iz MUP-a ističu kako protest, koji je okupio između 70 i 90 demobilisanih boraca, te blokada saobraćajnice M-5 na dionici Travnik – Vitez, nisu bili zakonski najavljeni, te da su odmah po saznanju o blokadi ceste upućene policijske patrole, kao i pripadnici Jedinica za podršku, te javni red i mir. Borci su, navode iz MUP-a, upozoreni da deblokiraju saobraćajnicu, ali su se oni na to oglušili, te su narušili javni red i mir.

https://youtu.be/mEVSvYMqI3Q

Izvor: nap



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button