BiH

Vlada FBiH: Utvrđen Prijedlog autentičnog tumačenja člana 78. Zakona o radu FBiH










Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici utvrdila Prijedlog autentičnog tumačenje člana 78. Zakona o radu Federacije Bosne i Hercegovine, koji će biti upućen Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenom postupku.

Prema autentičnom tumačenju plaća radnika se utvrđuje i obračunava na osnovu kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu, odnosno drugih posebnih propisa. Međutim, jedino u slučaju da je iznos tako obračunate plaće niži od iznosa najniže plaće koju utvrđuje Vlada FBiH po osnovu člana 78., stav (1) Zakona o radu, poslodavac je u obavezi obračunati i isplatiti tako utvrđenu najnižu plaću.

Osim u navedenom slučaju, poslodavac ne može koristiti najnižu plaću koju utvrđuje Vlada Federacije BiH, kao ni bilo koju obračunsku jedinicu koja se izvede na osnovu tako utvrđene najniže plaće, za obračun plaće, naknade ili bilo kojeg drugog davanja radniku. Posebno se u pomenutu svrhu ne može koristiti najniža satnica koja bi se izračunala na osnovu tako utvrđene najniže plaće.

Možda će Vas zanimati i:

Autentično tumačenje predstavlja integralni dio teksta ovog zakona, te se shodno primjenjuje od stupanja na snagu Zakona o radu.

Kako je obrazloženo, u proteklom periodu, putem Ekonomsko-socijalnog vijeća, Vlada FBiH je vodila intenzivan socijalni dijalog po pitanju najniže plaće u FBiH, a u skladu sa obavezama propisanim članom 78. Zakona o radu.

Kroz te konsultacije, uočeno je da postoje različita tumačenja člana 78. Zakona koja stavljaju u vezu najnižu plaću i satnicu koja se primjenjuje za obračun plaća u javnom sektoru, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Takvo tumačenje bi moglo dovesti do značajnog rasta svih plaća u javnom sektoru (posebno javnih preduzeća), a što nikako nije intencija predlagača i zakonodavca. Dalje odlaganje propisivanja najniže plaće bi odložilo unapređenje standarda, položaja i dostojanstva radnika. Upravo iz ovih razloga bilo je neophodno utvrditi autentično tumačenje kako bi se mogla utvrditi najniža plaća, a bez posljedice rasta plaća u javnom sektoru.

Na prijedlog Federalnog ministarstva prvade, Vlada je utvrdila izjašnjenje o inicijativi za davanje autentičnog tumačenja člana 81. Zakona o stvarnim pravima, koju je u parlamentarnu proceduru uputila Općina Vogošća. U izjašnjenu je navedeno da je ta odredba jasna i nedvosmislena, te da nije potrebno njeno autentično tumačenje.

Za medicinsku njegu pacijenata s Covid-19 oprema vrijedna 4,3 miliona KM

Vlada FBiH donijela je danas i Odluku o prijenosu nabavljenih stalnih sredstava u okviru “Hitnog projekta za COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu”, krajnjim korisnicima u Federaciji BiH.

Odlukom se odobrava prijenos stalnih sredstava za zavode za javno zdravstvo, bolnice, domove zdravlja, te ustanove socijalne zaštite, nabavljenih u okviru provedbe ovog projekta.

Ukupna vrijednost  nabavljene i isporučene oprema iznosi 4.306.462 KM, a raspoređena je na 44 ustanove u FBiH od kojih je 11 zavoda za javno zdravstvo, 16 kantonalnih i općih bolnica, tri klinička centra, četiri doma zdravlja, te 10 ustanova socijalne zaštite, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalno ministarstvo zdravstva zaduženo je da s krajnjim korisnicima sačini ugovor o prijenosu stalnih sredstava, u skladu sa Instrukcijom kojom se utvrđuje metodologija za prijenos nabavljenih stalnih sredstava i izvršenih radova krajnjim korisnicima i podnošenje završnog izvještaja o završetku projekta, a krajnji korisnici da dodijeljena stalna sredstva knjigovodstveno evidentiraju, saglasno računovodstvenim propisima u FBiH.

Projekt provode federalna ministarstva zdravstva, te rada i socijalne politike, a finansiran je kreditnim sredstvima Svjetske banke na osnovu Sporazuma zaključenog između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Projektnim sredstvima je finansirana nabavka stalnih sredstava za potrebe krajnjih korisnika s ciljem jačanja pripravnosti zdravstvenog sistema, poboljšanju kvaliteta medicinske njege koja se pruža pacijentima s COVID-19 i minimiziranju rizika za zdravstveno osoblje i pacijente.

Uz saglasnost Vlade FBiH i Svjetske banke, potpisan je ugovor sa UNDP-om koji je bio angažovan za provođenje nabavki.

Izvor: BHRT


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button