Tuzlanski kantonValter Tuzlanski

Sutra hitna sjednica Skupštine TK, prenos uživo nije dozvoljen










Hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona bit će održana sutra, a povod je sigurnosna situacija u tom kantonu koja je značajno narušena u proteklom periodu. Nakon ubistva Amre Kahrimanović, koju je iz službenog pištolja ubio policajac, u Tuzli su održani i protesti, a građani su zatražili ostavke nadležnih, prije svega ministra unutrašnjih poslova TK Hajrudina Mehanovića, direktora policije Dževada Koromana i ostalih u hijerarhiji. Na protestima su istakli da se osjećaju nesigurno i da su u strahu. Upravo zbog interesa javnosti, televizija N1 zatražila je od predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića da prenosi uživo sutrašnju sjednicu, no to nije dozvoljeno.

“Obavještavamo Vas da je odlučeno, kako ste juče u razgovoru sa predsjednikom Skupštine Tuzlanskog kantona i informisani, da se 15. sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona – hitnog karaktera neće prenositi uživo putem niti jedne televizijske kuće. Naime, Vaša novinarska ekipa, kao i ostale zainteresovane, mogu prisustvovati sjednici i informisati javnost o toku i odlukama donesenim na 15. sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, a nakon sjednice bit će distribuirana i zvanična informacija za javnost”, navedeno je u odgovoru N1 televiziji na upit za prenos sjednice uživo.

Možda će Vas zanimati i:

U telefonskom razgovoru predsjednik Skupštine Vujović je nakon neprikladne opaske “da prenosimo po Sarajevu” naveo da ne može dozvoliti prenos uživo jer bi “određeni poslanici znajući da se prenosi ubirali političke poene.”

Poslanike u tuzlanskoj Skupštini, kao i u svim ostalim u Bosni i Hercegovini, birali su građani koji ih i plaćaju upravo kako bi raspravljali i rješavali probleme u kantonu koji predstavljaju te samim time bi građani morali imati i pravo da prate rad poslanika, po potrebi i uživo, ali to nije dozvoljeno ni N1, niti, barem kako je navedeno u odgovoru, Radio-televiziji Tuzlanskog kantona ili nekoj drugoj televizijskoj kući.

Hitna sjednica će biti održana sutra, a dnevni red će biti utvrđen na sjednici.

Vlada Tuzlanskog kantona je zadužena da pripremi Informaciju o sigurnosnoj situaciji u Tuzlanskom kantonu, s posebnim akcentom na tragični događaj koji se desio 07. februara kada je ubijena Amra Kahrimanović.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button