Valter TuzlanskiVijesti

Bez smjena i ostavki u TK: Porodica Amre Kahrimanović za subotu najavila masovne proteste

Na hitnoj sjednici Skupštine TK, koja je zakazan zbog ubistva Amre Kahrimanović, danas nije došlo do smjene ministra unutrašnjih poslova TK Hajrudina Mehanovića niti Nezavisnog policijskog odbora koji ocjenjuje rad Dževada Kormana, direktora Uprave policije.

Poslanici traže što bržu istragu FUP-a koji je preuzeo slučaj, a porodica poziva na nove proteste.

Inicijativa za hitnu sjednicu je pokrenuta u nedjelju na masovnom protestu građana Tuzle koji su došli dati podršku porodici ubijene Amre Kahrimanović. Zatražene su smjene. Danas, za ostavku ministra Hajrudina Mehanovića bili su zastupnici DF-a, NIP-a, Naše stranke, PDA.

“Mi smo jednim zaključkom tražili da ministar podnese ostavku i prihvati političku odgovornost. Ukoliko on to ne uradi, da preuzme odgovornost premijer i zatraži njegovu smjenu. To je najjednostavnija procedura u kojoj bismo pokazali osdgovornost naspram situacije u kojoj se nalazimo”- kazao je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a. Ovaj prijedlog nije prošao. Protiv toga su bili poslanici SDA, a suzdržani Socijaldemokrate i nezavisni poslanik Jakub Suljkanović. Kako su kazali, čekat će rezultate istrage FUP-a koji je preuzeo slučaj i istragu vezanu za ubistvo Kahrimanović koju je ubio policijski službenik Elvis Ćustendil službenim pištoljem. Podsjećamo, on je bio na godišnjem odmoru i nije predao pištolj kako nalažu pravila.

Demokratska fronta, iako je dio parlamentarne većine, glasala je za smjenu Mehanovića.

“Ovo je čin pojedinca u kojem su sigurno napravljene neke greške u sistemu i treba da se istraže svi ljudi koji su bili u sistemu odlučivanja i zapovijedanja nisu preuzeli neophodne radnje, odnosno, koji svojim nečinjenjem nisu spriječili da se ovo desi, oni trebaju odgovarati”- rekao je Žarko Vujović, predsjedavajući Skupštine TK.

Skupština traži od FUP-a da ubrza istragu i objavi informacije, ali i da dostavi informaciju o sigurnosnoj situaciji u Federaciji. Zatraženo je i od misije OSCE-a da procijeni sigurnosnu situaciju u TK i sjeveroistočnoj Bosni, onda, da se formira interresorna grupa sačinjena od stručnjaka za analizu akata MUP-a i zakona, itd. Porodica ubijene Amre Kahrimanović nije krila ogorčenje što nije došlo do traženih smjena.

“Ovako nešto nije bilo u nacizmu. Musolini nije imao ovakve falange političke. Ne interesuje ih. Da su imali imalo morala, oni bi podnijeli ostavke. Ništa drugo nismo tražili. Cipelare nas. Mene su počeli sa svojim botovima. Ja sam za svoja djela odgovarao prekršajno. Za sve. Oni se kriju, lažu, petljaju, donose zaključke. Nije da nemam riječi. Imam beskonačan vrisak. Beskonačan vrisak ko što se dvije prave sijeku u beskonačnosti. Pa, BiH, imate li vi obraza?”- rekao je Nedžad Kahrimanović, brat ubijene. Njen sin Damir Hodžić, također, bio je razočaran.

“Znali smo da neće dati ostavke danas. Nemaju morala. Ali nekako smo se u dubini duše nadali da će pokazati trunku ljudskosti, morala. Podnijeti ostavku. Samo su pokazali da nemaju empatiju. Mi nećemo stati. Nikada”- poručio je Hodžić. Njih dvojica su najavili nove proteste te pozvali građane da im se pridruže, ali i stane ambasadore i Visokog predstavnika.

“Molim vas da svi izađemo na ulice. Molim vas da pokažemo da Tuzla može biti centar promjene. Mi moramo mijenjati ovaj sistem jer oni ne žele da ga mijenjaju. Sve možete dirati, samo ne u stolice“- kazao je Hodžić.

Protesti su zakazani za subotu sa početkom u 12:00 sati, a šetnja kreće od kafića gdje se desilo brutalno ubistvo prije sedam dana, a završava kod MUP-a TK.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button