BiH

“Pobuna zbog menija”: Ko preferira čimbur na uštrb “srpske salate” u institucijama BiH?!










Srbi koji se povremeno hrane u restoranu institucija BiH negoduju jer se na meniju sve rjeđe mogu naći svinjetina i specijaliteti srpske kuhinje, dok, kako tvrde, meni u restoranu obiluje jelima bosanske i turske kuhinje, pišu današnje Nezavisne novine?!

Ipak, to nije sve, pa se u tekstu traži prevodilac za klepe, a negoduje zbog nedostatka Karađorđeve šnicle?!

“Svaki dan ima jedno ili nema nijedno jelo na svinjskom programu, a srpske salate uopšte nema, i to je tako već godinama. Zato je meni pun specijaliteta od junetine, teletine i jagnjetine, a nazivi jela su takvi da prevodilac treba da ih rastumači, kao što su bosanske klepe”, za Nezavisne je ispričao jedan od službenika institucija BiH koji nije želio da mu se spominje ime.20161017122542_392690

Vrhunac gluposti predstavlja konstatacija “da jelovnik treba da bude neutralan ili da budu zastupljena jela svih naroda i narodnosti”.

“Meniji iz restorana institucija do kojih smo došli zaista pokazuju da je na njima najmanje jela srpske kuhinje. Srpske salate uopšte nema, dok se svinjetina može naći samo u tragovima.

O Karađorđevoj šnicli, pršutu, roštilju, sarmi i slanini da i ne govorimo, ali zato s druge strane tu su bosanski lonac, bosanski čimbur, bosanske klepe, kadun butići, đulbaštija, sarajevska bošća, japrak, sarma i razna druga jela uglavnom turske i orijentalne kuhinje”, kaže izvor iz Nezavisnih.

Demant iz institucija BiH

“Nije tačno da nema svinjetine. Za srpsku salatu ne znam, ali nema nikakvog razloga da je ne bude. Ako je nema  biće”, rekao je za Nezavisne novine Siniša Perković, zamjenik direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, u čijoj se nadležnosti nalazi i restoran.

Novinarska ekipa Fokusa kontaktirala je nekoliko sagovornika u institucijama BiH s molbom da pojasne zašto je “srpska salata protjerana iz institucija BiH”. Tek nakon što smo sagovornike ubijedili da nije u pitanju nikakva godišnjica “Nadrealista” i da nije u pitanju šala, pristali su dati izjavu:

“Moram pojasniti da se meni svaki dan mijenja i da nekad imate više, a nekad manje svinjetine na meniju. Inače, u institucijama BiH svi zaposlenici muku muče sa istom stvari – lošom hranom!? Naime, uprkos uvriježenom mišljenju, koje je posljedica brojnih novinskih naslova o jeftinoći i kvalitetnoj hrani maltene za marku, to nije tačno.

Hrana je očajna za sve, ma kako se zvala jer se kuhari niti trude niti žele na meni donijeti nešto više. Većina zaposlenih u institucijama uopšte ne jede u našim restoranima i to je jedina istina”, kazao je za Fokus.ba državni službenik Almir T. (identitet poznat redakciji, op;aut).

 

Izvor: nezavisne



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button