BiH

U februaru moguće povećanje penzija u Federaciji










Redovito usklađivanje penzija zakonska je obaveza i vrši se svake godine 15. aprila, a primjenjuje od 1. januara pa bi tako u aprilu uvećana penzija bila isplaćena u maju, a uz to i razlike između isplaćenih i uvećanih penzija za prva tri mjeseca.

“Parametri koji utječu na iznos usklađivanja su indeks potrošačkih cijena i rast BDP-a, 50 posto jednog i drugog parametra, zbrojeno, daju postotak usklađivanja. Podatke o tim pokazateljima objavljuje Federalni zavod za statistiku i koliko će oni iznositi, još se službeno ne zna. No, postoje pretpostavke i očekivanja” rekao je glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Kako je dodao, ove godine počela se primjenjivati nova praksa – akontacijsko usklađivanje penzija, što bi značilo da se dio tog redovnog usklađivanja daje ranije, tj. već pri isplati penzija za januar, a koje se isplaćuju u februaru.

Možda će Vas zanimati i:

“Konačnu će odluku o tomu donijeti i eventualnu suglasnost dati isključivo Vlada Federacije BiH. Hoće li takva odluka biti donesena i ovaj put, još uvijek ne znamo, no, očekujemo i opredjeljenje je, da će isti princip biti primijenjen i sljedeće godine, tj. da će penzije za januar biti akontacijski usklađene. Postotak usklađivanja u ovom trenutku nismo u mogućnosti iskazati,” istaknuo je on.

Kada je u pitanju redovna isplata penzija, koja je ovaj mjesec penzionerima isplaćena nešto ranije nego što je to bilo uobičajeno, Kvesić pojašnjava da je Zakon definirao da se sredstva za isplatu osiguravaju do petog u mjesecu, za prethodni mjesec.

“To znači da nema prepreke da isplata bude ranije, tj. prije petog u mjesecu. Posljednje dvije penzije isplaćene su ranije nego je bila dotadašnja praksa (penzije za oktobar 3. novembra, penzija za novembar, 2. decembra) te ćemo nastojati takav trend zadržati i dalje. Početak sljedećeg mjeseca, 1. i 2., januara, su neradni dani, stoga isplata može početi nakon tog datuma,” rekao je on.

Govorio je i o reformi penzionog sistema, u obliku novog Zakona o MIO/PIO iz 2018. godine, a čime je uveden bodovni sistem kod izračuna penzija, što je donijelo, kako navodi Kvesić, stabilnost i redovnu isplatu.

“Pored činjenice da je bodovni sistem puno pravedniji i realniji način izračuna visine penzije, u odnosu na raniji oblik, svakako valja istaći i činjenicu da je budžet Federacije postao jamac isplate penzija, a sama isplata je uvrštena u prioritete, što svakako daje dodatnu dimenziju sigurnosti same isplate na dostignutoj razini visine penzija,” pojasnio je on.

Kvesić dodaje da je cilj poduzimati sve neophodne korake kako bi se poboljšao nivo usluge koju Zavod, kao servis građanima, pruža kod procesa ostvarivanja njihovog prava.

“Moramo postati brži, učinkoviti i pri tome maksimalno pojednostaviti procedure. U tom kontekstu najavljuje se i donošenje novog Zakona o organizaciji MIO/PIO kao i smanjenje broja potrebne dokumentacije kod predavanja zahtjeva za penziju,” zaključio je glasnogovornik Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

(FENA)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button