BiHVijesti

Plin u FBIH poskupljuje? Energoinvest predložio, vlada odlučuje
Sredinom januara Energoinvest i Sarajevo-gas Istočno Sarajevo postigli su dogovor o novom trogodišnjem ugovoru za transport gasa, ali po većoj cijeni. To znači da i građani u Federaciji BiH mogu očekivati nova poskupljenja.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević za Klix.ba je kazala da potpis novog ugovora još nije završen i da se to očekuje sutra (ponedjeljak).

“Bilo je usaglašavanje teksta ugovora, prema dogovoru. Prihvaćena je nova cijena od 14,2 KM”, kaže Hadžialjević. Cijena transporta gasa je, po prijedlogu novog ugovora, povećana sa 11,2 na 14,2 KM po 1.000 kubnih metara gasa.

Na pitanje koliko će biti veće cijene korisnicima plina odnosno građanima, direktorica Energoinvesta kaže da će to biti poznato uskoro, ali da će do korekcije sigurno doći.

“Vlada Federacije BiH će donijeti odluku o poskupljenju. Mi smo dali prijedlog, ali će vlada odlučiti. Naš prijedlog je ubacio taj iznos, ali ne znamo dok vlada ne odluči. Kada to bude gotovo, objavit ćemo”, kazala je.

Pitali smo i koji je prijedlog Energoinvesta za povećanje cijene, no Hadžialjević kaže da u ovom trenutku “ne može govoriti napamet”.

Novim poskupljenjem najviše će biti pogođen Kanton Sarajevo, kako domaćinstva tako i privredna društva.

Prema pravilu, kompanija Energoinvest d.d. podnosi zahtjev Vladi FBiH za odobrenje prodajne cijene prirodnog gasa.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button