Vijesti

Bakira Hasečić danas dobiva POČASNI DOKTORAT










Danas će na Glasgow Caledonian Univerzitetu biti dodijeljen počasni doktorat Bosanki Bakiri Hasečić zbog, kako stoji u obrazloženju, njenog izvanrednog doprinosa u borbi za ljudska prava i pravde za žene u Bosni.

Hasečić je 2003. godine osnovala Udruženje Žena žrtva rata, čiji je osnovni cilj privesti pravdi ratne zločince, ali se i boriti za prava silovanih žena. Jer, sve one – I Bakira je jedna od njih – zaslužuju makar pravnu satisfakciju.

Obavijest o počasnom doktoratu Hasečić je dobila još 13. oktobra 2017. godine, a na sutrašnjoj svečanoj manifestaciji će, kako nam je rekla, pored ostaloga kazati da to nije samo priznanje za nju, nego za sve žene u BiH i sve preživjele žrtve genocida i seksualnog zlostavljanja.

– Dugo smo se i snažno borile kako bi se naši glasovi čuli i čast koja mi je ukazana šalje snažnu poruku svijetu da ne samo mi u BiH i dalje nećemo šutjeti, nego da ne traba da šuti nijedna žrtva, ali i da bez obzira na to odakle ste, zajedno se možemo boriti za bolji svijet, rekla nam je Bakira Hasečić, a to će biti i suština njenog obraćanja prilikom prijema doktorata.

Udruženje Žena žrtva rata je, a posebno Hasečić, najzaslužniji za to što je nedavno iz Francuske u BiH izručen našim organima Radomir Šušnjar, osumnjičeni za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom Višegrada, posebno za zločine učinjene u tzv. živoj lomači.

Izvor: Oslobođenje



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button