BiHVijesti

Smailbegović pozvao poslodavce da u okviru svojih mogućnosti isplate pomoć radnicima

Na osnovu Uredbe Vlade FBiH










Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović pozvao je danas u Sarajevu poslodavce da u okviru svojih mogućnosti isplate radnicima pomoć na osnovu uredbe Vlade FBiH kojom je omogućena isplata u maksimalnom iznosu do 2.520 KM.

Tom uredbom predviđena je mogućnost povećanja prihoda zaposlenika u svrhu zaštite radnih mjesta, te izbjegavanje dodatnog pritiska na poslodavce kroz oslobađanje obaveze plaćanja poreza na dohodak i doprinosa na predviđeno povećanje prihoda.

Smailbegović je rekao da ipak očekuje da se ponove problemi od prošle godine kad je u pitanju bila ta ista inicijativa sa isplatom pomoći od 1.080 KM.

Izjavio je da nisu zadovoljni rezultatima saradnje s vlastima na bilo kojem nivou u godini na izmaku, iako je određeni napredak postignut.

Kao dobar primjer naveo je nedavno “zamrzavanje cijena” koje su dogovorili s Ministarstvom trgovine FBiH, te rad na Zakonu o trgovini i Zakonu o potrošačima.

Smailbegović je izrazio razočarenje neusvajanjem seta fiskalnih zakona u ovoj godini, ali i nadu da će u prvom kvartalu 2024. to biti prioritet.

Dodao je da će Udruženje u narednoj godini nastaviti insistirati na usvajanju seta zakona o liberalizaciji tržišta rada i zapošljavanju stranih radnika. (fena)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button