SvijetVijesti

U pokušaju da preuzmu humanitarnu pomoć 12 Palestinaca se utopilo u moruNajmanje 12 Palestinaca utopilo se kod sjeverne obale Gaze dok su pokušavali doći do paketa humanitarne pomoći bačenih iz zraka koji su sletjeli u more.

Na videosnimku objavljenom na društvenoj mreži X vide se desetine Palestinaca koji trče prema plaži u Beit Lahiji na sjeveru Gaze.

Abu Mohammad, koji je svjedočio incidentu, rekao je za CNN da je pomoć bačena daleko od obale u more, nakon čega se više muškaraca “koji ne znaju plivati” utopilo dok su pokušavali da je dohvate.

“Bile su jake struje i svi padobrani su pali u vodu. Ljudi žele da jedu i gladni su. Nisam mogao ništa primiti. Omladina može trčati i dobiti ove pomoći, ali za nas je to druga priča,” priznao je on.

Hamas je pozvao zapadne zemlje i upozorio ih da je takva humanitarna metoda dostave “uvredljiva, pogrešna, neprikladna i beskorisna.”

Hamas je od samog početka bio kritičan prema ispuštanju iz zraka, opisujući takve pomoći kao “beskorisne” rekavši da to “nije najbolji način za dovođenje pomoći.”Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button