Kultura

TUZLA: Održana promocija romana “Unutrašnjost” nominovanog za Nagradu “Meša Selimović” (FOTO)










Danas je u prostorijama Ateljea Ismeta Mujezinović održana promocija romana “Unutrašnjost” autora Miće Vujičića sa početkom u 12 sati, a sve u okviru 19. Književnih susret Cum grano salis u Tuzli.

“Svojom trećom knjigom Mića Vujičić ulazi na književni teren nešto rasterećenijeg šuta. S pravom. Tekst Unutrašnjosti prati sopstvenu duboko utemeljenu logiku, ne obazirući se na restlove koje oko sebe nesebično rasipa. I taman kada posumnjate u ispravnost ovakvog prosedea, postane vam jasno da je knjiga i napisana na dobro promišljenim zakonima pačvork-sećanja koja od života, naknadno, tvore međusobno nezavisne slike, majušne celine, iskopane iz priličnih dubina, a koje opet, na kraju, utiču u zajedničku reku. Na isti način su (ne)zavisni od realnosti i likovi i njihova imena – neka vrlo znana (Kiš, Zafranović…), nepoznata, izmišljena i ona autoru najomiljenija – obeležena inicijalima. Kao i mesta dečaštva. I čitav život se odjednom učini kao jedan inicijal, koji nudi neizmernu slobodu poigravanja sobom i junacima.

M. V. i dalje hoda vojvođanskom ravnicom, i dalje lokalno prenosi u univerzalno, fi kciju u stvarnost, detinjstvo u sadašnjost. Porodično sećanje postaje priča o napuštenim kućama i čitavim mestima, o kućama–grobovima, o odlascima bez povratka, preseljenjem na ovaj ili onaj svet.

Luk od M(okrina) i K(ikinde) do njujorških Kula bliznakinja izgrađen je od sete koja povezuje unutrašnjost duše sa unutrašnjošću svoga kraja.

Roman se zapravo kreće između dve bine na kojima se život naizmenično otvara i zatvara, između dva slikovita autorova citata: “Napuštene kuće u unutrašnjosti otvaraju se kao švajcarski vojnički nož” i “Romani napisani u jednoj rečenici ponekad se otvaraju poput sardina…”

Sva sreća, znamo; da bi se nešto otvorilo, prethodno mora biti zatvoreno. Kao knjiga. Tako se, uostalom, rađa radost čitanja.

Vladislav Bajac”

19. Međunarodni književni susreti ‘Cum grano salis’ bit će održani od 5. do 7. septembra, kada će Tuzla širom ‘otvoriti vrata’ književnicima i izdavačima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i postati centar romana na Balkanu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button