Lifestyle

Sve češća istraživanja sugerišu da kafa ima mnogo zdravstvenih koristi










Sve veći broj istraživanja pokazuje kako kafa može donijeti puno zdravstvenih koristi.

Pijenje od jedne do četiri šoljice kafe dnevno povezano je sa smanjenim rizikom od metaboličkog sindroma.

“Metabolički sindrom je grupa metabolitičkih poremećaja koja uključuje nekoliko faktora rizika poput povišenog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola, gojaznosti i visokog šećera u krvi”, objasnila je specijalistkinja interne medicine u bolnici St. Džozef u Kaliforniji Naomi Hong.

Procenjuje se da metabolitički sindrom ima više od milijardu ljudi u svijetu. Život s ovim sindromom može povećati rizik od kardiovaskularnih problema, uključujući koronarnu bolest srca i moždani udar.

Polifenoli u kafi su ključni

Institut za naučne informacije o kafi (ISIC) prezentovao je rezultate svog istraživanja na 13. Evropskoj konferenciji o ishrani u organizaciji Federacije evropskih prehrambenih društava (FENS) u Dablinu.

Profesor na Univerzitetu Katania i autor studije Groso istraživanje je obavio u Poljskoj i Italiji. Grosovo istraživanje sugeriše da su za smanjenje rizika od metaboličkog sindroma ključni polifenoli koji se nalaze u kafi, posebno fenolne kiseline i flavonoidi.

Osim toga, došao je do rezultata da umjereno konzumiranje kafe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa tipa 2.

Prethodna istraživanja

Šeli Vud, klinička dijetetičarka iz Medicinskog centra doline Santa Klara u Kaliforniji, rekla je da se ovo istraživanje podudara s rezultatima prethodnih istraživanja.

“U studijama koje istražuju rak pokazali su da polifenoli u kafi usporavaju ili sprečavaju rast ćelija karcinoma u istraživanjima obavljenim na životinjama”, rekla je dr Vud.

Isti polifenoli u kafi takođe mogu djelovati kao antioksidans, koji smanjuje upalu i oksidativni stres, te može djelovati kao antidepresiv.

 

Izvor: B92



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button