Sport

JEDNOGLASNI SU: Kada je to uradio Prosinečki, onda je mogao i Kalinić










Gotovo svi hrvatski stručnjaci stali su na stranu selektora Zlatka Dalića i opravdali odstranjivanje Nikole Kalinića iz reprezentacije.

Miroslav Ćiro Blažević, najuspješniji hrvatski selektor, ostao je začuđen pa se može kazati i zaprepašten na vijest o isključenju Nikole Kalinića iz reprezentacije Hrvatske sa Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Možda će Vas zanimati i:

“Čim sam čuo tu ružnu vijest odmah sam, a priori, unaprijed dao pravo selektoru. A pogotovo kad sam saznao razloge. Jednostavno, Kalinić nije postupio pametno, pa u krajnjoj liniji ni korektno, stavio je selektora pred zid i svaka druga odluka bila bi opaka, nanijela bi zla”, rekao je Blažević.

Prisjetio se kako je i on udaljio iz reprezentacije s priprema Igora Cvitanovića, kao i Ivicu Mornara. Poseban slučaj bio je Cvitanović:

“Tražio sam od nekoliko igrača da urade još par krugova, da istrče neke dionice, a Cvita je odbio, kao on to neće, ne može, ne želi. Podviknuo sam da bi vidio kako je vrag odnio šalu, tada su ga Prosinečki i Vlaović, koji su također trebali trčati runde zagrlili, govorili mu da ne prkosi, da se mora podčiniti… Oni su otrčali, a Cvitanović je otišao. E tu nema popusta”, dodao je Ćiro, koji tvrdi da taj eksces Kalinića neće narušiti ambijent reprezentacije, dapače, da će pojačati zajedništvo.

“Kalinić se ne može, ne smije tako ponašati. Selektor je potpuno opravdano postupio kad ga je eliminisao. Kad je mogao, na primjer, jedan Prosinečki, dakle jedan od najboljih igrača svih vremena Hrvatske, prihvatiti da uđe u igru u 92. minuti u Francuskoj, onda je to morao i Kalinić. Šta se događalo u Liverpoolu, to su morali razjasniti, evidentno je da je izostala komunikacija, ali onaj koji je zgriješio svakako je Kalinić”, rekao je Igor Štimac.

“Nema dileme, svaka čast selektoru Daliću na odlučnosti. To su slučajevi kad ne može biti kompromisa. Pa važnija je reprezentacija od interesa jednog igrača. Žao mi je, jer je Kalinić pravi igrač, ali je grdno pogriješio”, rekao je Zlatko Vujović.

“Ne znam tačno detalje, ali ako je informacija tačna, onda je to logičan potez”, izjavio je bivši fudbaler Davor Vugrinec.

“Selektor najbolje zna šta radi. Atmosfera u reprezentaciji je dobra te Kalinić to nije trebao napraviti. Ako nije bilo drugog načina da se problem riješi, onda je to ispravan potez”, rekao je Tomo Šokota, bivši napadač hrvatske nogometne reprezentacije.

Izvor: jutarnji.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button