RegionValter TuzlanskiVijesti

Crna Gora dobila novog predsjednika, Jakov Milatović položio zakletvu










Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je u Podgorici na svečanoj sjednici Skupštine zakletvu nad Ustavom Crne Gore, preuzimajući petogodišnji predsjednički mandat.

“Zaklinjem se da ću dužnost predsjednika obavljati odgovorno, časno, savjesno, pravedno i nepristrasno po Ustavu i zakonu, tekst je zakletve koju je potpisao Milatović.

“Smatram privilegijom ali i najvećom odgovornošću što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen i koju beskrajno volim, u čije temelje su utkale generacije mojih predaka znojem i krvlju, osvajajući njenu slobodu i braneći pravo na njeno postojanje.

“Da sam mogao da biram, rodio bih se baš ovde na najljepšem parčetu zemlje, ušuškanom između mora i kamena, na vječitoj raskrsnici između istoka i zapada”, rekao je Milatović.

Kako je izgledala inauguracija?

Sjednica je počela intoniranjem crnogorske himne “Oj, svijetla majska zoro”.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović rekla je da zakletvu čine riječi, ali one nisu samo riječi, već u Crnoj Gori Njegoša i Marka Miljanova, one su tvrđe od kamena “pa i ovog našeg crnogorskog”.

Zakletva je nešto uzvišenije od svih drugih riječi, rekla je ona i naglasila da očekuje da u demokratskom društvu javno izgovorena riječ bude obaveza, koja ima težinu, ozbiljnost i odgovornost, rekla je Đurović.

Ceremoniji su prisustovali poslanici crnogorskog parlamenta, aktuelni premijer Dritan Abazović, kao i dosadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov prethodnik Filip Vujanović.

U Podgoricu su došli i čelnici iz država Balkana – Aleksandar Vučić, Zoran Milanović, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović, predsjednik Albanije Bajram Begaj i kosovska predsjednica Vjosa Osmani.

Polaganju zakletve novog predsjednika Crne Gore prisustvovali su i specijalni izaslanici SAD i Velike Britanije za region Gabrijel Eskobar i Stjuart Pič.

Ko je Jakov Milatović?

Rođen je 1986. godine u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, tadašnjem Titogradu.

Bio je student generacije na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, bio je stipendista američke vlade na Univerzitetu u Ilinoisu, a magistarske studije završio je na prestižnom Oksfordu.

Radio je u NLB banci u Podgorici, Dojče banci u Frankfurtu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

U politiku je ušao kao ministar ekonomije u kabinetu premijera Zdravka Krivokapića, prvoj vladi napravljenoj poslije pobjede udružene opozicije nad Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića 2020. godine.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button