SvijetZanimljivosti i zabava

Ovo je najstariji pas na svijetu: Ima 23 godine i 7 dana










Spike, 23-godišnji mješanac čivave iz Ohija, proglašen je najstarijim živim psom na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda (GWR).

Rođen u novembru 1999. godine, Spike je stekao pravo na ovu titulu 7. decembra 2022. godine, sa certifikatom koji dokazuje da je imao “najmanje 23 godine i 7 dana” na dan verifikacije u selu Camden.

Možda će Vas zanimati i:

Spikeova vlasnica, Rita Kimball, ima ga skoro 14 godina, nakon što ga je 2009. pronašla napuštenog na parkingu prodavnice, objasnili su iz Guinnessove knjige rekorda.

“Bio je obrijan po leđima, imao je krvave mrlje oko vrata od lanca ili užeta i izgledao je prilično grubo”, rekla je Kimball.

Nakon što joj je prodavač rekao da je bio tamo tri dana, Kimball je odvela tada 10-godišnjeg psa kući na svoju farmu.

“Spike je odmah uskočio i sjeo na sjedište, kao da zna kuda idemo. Bilo je suđeno”, rekla je Kimball. Inspirisana velikim, agresivnim psom iz crtanih filmova “Tom & Jerry”, Kimball je svom novom prijatelju dala ime Spike.

“Spike je bilo ime za velikog psa. Moj momak je bio mali, ali je imao stav velikog psa”, dodala je. U saopštenju se navodi da je Spike, “preživio višestruke napade” drugih životinja i “svaki put se vraćao jači”.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda pas koji je najduže živio bio je australski govedar po imenu Bluey, koji je uginuo 1939. godine u dobi od 29 godina i pet dana.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button