Svijet

EVROPSKA UNIJA SLIJEDI TRUMPA: Brisel DANAS odlučio pooštriti provjere na granicama, Balkancima će se brojati “krvna zrnca” na granicama Schengena!?










Evropska unija donijela je danas novi propis po kojem će se pooštriti kontrole pri prelasku granica Schengenske zone, otkriva portal Novi.ba. Naime, graničari će sve građane BiH i ovog regiona dubinski provjeravati ne samo pri ulasku nego i izlasku iz država koje su u Schengenskog zoni, piše Novi.ba.

Podaci o putnicima se provjeravaju u više baza podataka zbog opasnosti od terorizma, a to je dosada bila obaveza samo prilikom ulaska, međutim, ubuduće će graničari to činiti i kada napuštate teritorij.

Očekuje se da će ova odluka usporiti kretanje preko granica, na cestama, željeznicama i aerodromima, pa se stoga državma dozvoljava da, kako je navedeno, ako to bude neophodno da u određenim slučajevima izvrše samo ciljanu provjeru. Kako Hrvatska očekuje da postane članica Schengenske zone, vjerovatno će se rigoroznije kontrole odmah početi primjenjivati i na bh. granicama sa ovom državom.

Uz to, EU je krajem prošle godine odlučila da od 2018. godine uvede prethodnu registraciju svih koji putuju u Uniju i to putem interneta. Registracija će biti obavezna i koštat će pet eura. Tokom ove godine očekuje se definitivno usvajanje ove mjere.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button