Zanimljivosti i zabava

Šaban Bajramović završio na Golom otoku zbog žene










Šaban je rođen u Nišu 16. aprila 1936. godine, muzikom je počeo da se bavi na Golom otoku gde je izdržavao kaznu zbog bjekstva iz vojske. Prvu ploču je snimio 1964. Izdao je oko 20 albuma i pedesetak singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pjesama. Više od 20 godina predvodio je sastav Crna mamba. Kao glumac pojavio se u filmovima “Nedeljni ručak” Milana Jelića i “Anđeo čuvar” Gorana Paskaljevića, “Gypsy Magic” Stoleta Popova i “Crna mačka, beli mačor” Emira Kusturice.

Odlazak u JNA, u kojoj se tada služilo tri godine, za mnoge siromašne mladiće bio je kratkotrajan izlaz iz bijede. Šabanove muke, međutim tek tada su počele. Za momka uzavrele krvi četrdeset dana do zakletve bilo je previše. Pobjegao je., piše “Prva“.

Možda će Vas zanimati i:

– Bio sam mlad, trčao sam za ženom. Htio sam samo da je vidim, pa da se vratim. Uhvatili me, otjerali na sud. Nisam imao advokata, otkud to sirotinji? Odredili mi po dužnosti nekog kapetana za branioca, a on ni riječ nije rekao u moju korist. Tužilac me napao, rek’o da sam nemoralan, da takvi ljudi ne treba da žive, da sam izdao zemlju…. Puklo mi nešto u glavi, skočio sam i povikao: Nem’o da laješ, bre! Ne možete vi mene da osudite, kol’ko mogu da izdržim!

To izletanje koštalo ga je mnogo. Kazna od tri godine za dezertiranje produžena je za još pet godina i Šaban se obreo na Golom otoku. O tim danima i mukama kroz koje je prošao često je i mnogo pričao:

– Napravio sam grešku koju sam platio više nego što je trebalo, ali, sa druge strane, možda je tako Bog odredio. Na Golom otoku sam završio fakultet. Pročitao sam nebrojeno mnogo knjiga, naučio da sviram i pišem muziku. Tamo sam propjevao. Druže Bože, ja sam održao svoju zakletvu, a i ti svoju: vratio sam se živ i zdrav i ne mogu da se žalim zbog toga.

Sa robije se vratio bez dvoumljenja čime će se u životu baviti. Spoznao je svoj talenat i potpuno se posvetio muzici, kojoj je odan bio skoro pet decenija.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button