Tuzla

Gradsko vijeće Tuzla – Jednoglasno usvojen Statut Grada Tuzle










Na sjednici Gradskog vijeća Tuzla jučer je usvojen novi Statut  grada Tuzle, koji sadrži većinu ranije  predloženih amandmana.

Ovim dokumentom je, između ostalog,  navedeno da predsjedavajuća gradskog vijeća  ima zamjenike, da će mjesna zajednica ubuduće imati svoj pečat i račun, kao i da će  savjet  mjesne zajednice   birati građani  u mjesnoj zajednici gdje žive, neposrednim i tajnim glasanjem. Promjene su u Članu 96. koji se odnosi na izbore za Savjete mjesne zajednice u kojem se navodi:

Savjete mjesne zajednice biraju građani sa područja mjesne zajednice, demokratskim putem, na neposrednim i tajnim izborima.

Svaki birač koji ima opće biračko pravo i nalazi se na centralnom biračkom spisku u mjesnoj zajednici u kojoj se vrše izbori, može birati i biti biran u Savjet mjesne zajednice

Mjesto i vrijeme održavanja izbora za savjete mjesnih zajednica, organi za sprovođenje izbora, sredstva potrebna za sprovođenje izbora, način utvrđivanja i proglašavanja rezultata izbora kao i druga pitanja u vezi sa izbornom procedurom za savjete mjesnih zajednica, uređuju se odlukom Gradskog vijeća.

Statut Grada je na kraju donesen jednoglasno. Svi su izrazili zadovoljstvo pokazanim jedinstvom. Predsjedavajuća GVT-a izrazila je zadovoljstvo da je Statut donesen baš u njenom mandatu te se osvrnula na ostale tačke dnevnog reda sjednice.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button