SvijetVijesti

Benjamin Netanyahu: Svaki pripadnik Hamasa je mrtav čovjek










Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je svaki član Hamasa “mrtav čovjek” nakon prvog sastanka vanredne vlade njegove zemlje.

Pored njega, opozicionar Benny Gantz rekao je da je “vrijeme za rat.”

Međutim, američki predsjednik Joe Biden rekao je da je razgovarao sa Netanyahuom i jasno stavio do znanja da Izrael mora “raditi po pravilima rata.”

Broj mrtvih u Izraelu prestigao je 1.200, a više od 1.100 ljudi ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na Gazu.

Biden je rekao da razumije bijes i frustraciju izraelskog naroda, ali je pozvao Izrael da se pridržava principa Ženevskih konvencija. Također je upozorio Iran, koji je podržao napad Hamasa, da “bude oprezan”.

Ranije u srijedu Netanyahu i Gantz su se složili da ostave po strani ogorčeno političko rivalstvo koje je eskaliralo u široko rasprostranjene proteste.

Gantz je izraelskim građanima rekao da je novoformirana vlada “jedinstvena” i spremna da “zbriše ovu stvar zvanu Hamas s lica Zemlje.”

Uz Netanyahua i Gantza, lidera centrističke Partije nacionalnog jedinstva i bivšeg ministra odbrane, nova privremena vlada bi također trebala uključivati ministra odbrane Yoava Gallanta, piše BBC.

Glavni opozicioni lider u zemlji, Yair Lapid, nije se pridružio alijansi. Međutim, Netanyahu i Gantz su u zajedničkoj izjavi rekli da će za njega biti rezervisano mjesto u ratnom kabinetu.

“Tokom ratnog perioda neće biti promovirani nikakvi nacrti zakona ili vladine odluke koje se ne tiču vođenja rata. Sva rukovodstva će se automatski produžiti tokom ratnog perioda.” navodi se u saopćenju.

Vlada za vanredne situacije će dati širi nacionalni konsenzus o vojnoj akciji. To također donosi u ratnu vladu dva glasa koja su stručnjaci za vojnu strategiju. I Gantz, kao i Gadi Eisenkot, koji se pridružio kao posmatrač, bivši su načelnici izraelske vojske.

Najava novog kabineta uslijedila je nakon žestokih napada Hamasovih militanata iz Pojasa Gaze.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button