BiH

Solak: Ne može se ništa desiti preko noći, razgovarat ćemo i o 1. maju










Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak i danas je na redovnoj konferenciji za medije odgovarao na medijske upite o trenutnom stanju u FBiH, ali i o najavljenim ukidanjima mjera zabrane.

Kako je objasnio, o otvaranju pojedinih grana privrede odlučivat će Krizni štab federalnog ministarstva zdravlja, a bit će kreirani protokoli koje će na terenu konstrolisati inspekcija i policija.

“Riječ je o mjestima gdje se može održati društvena distanca, razgovaralo se o frizerskim salonima i sličnim radnjama uz dodatne mjere zaštite za radnike i mušterije. Ipak, ne može se ništa preko noći. Ići će se postepeno”, rekao je Solak.

Štab kontinuirano prati situaciju u FBiH, zemlji regionu. Na snovu toga se rade analize o tome kako dalje, a i prave se planovi za budućnost uključujući i planove za popuštanje mjera, objasnio je Solak.

Kako kaže, imamo razloga biti optimistični da će se neke mjere ublažavati ako sve bude zadovoljavajuće u narednom periodu.

“Situacija je dobra, imamo u opadanju postotak zaraženih preko 65 posto, a velika većina poštuje mjere i nadamo se da će tako ostati. Ima prostora za ublažavanje mjera za penzionere, ali i za mlađe od 18 godina. Nadamo se da će to biti na snazi od sljedeće sedmice jer imamo dobre rezultate”, rekao je Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite dodajući da su sve dosadašnje mjere zakonom utemeljene.

Nije se razgovaralo o posebnim mjerama tokom 1. maja, ali će i ta tema doći na red.

Izvor: Klix.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button