Covid-19

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna
Posljednjih dana raste broj zaraženih koronavirusom, a u većini slučajeva klinička slika je blaga i pacijenti se liječe u kućnim uvjetima, kazala je Feni dr. Arnela Prtljagović specijalizant infektologije u Kantonalnoj bolnici “Dr. Safet Mujić” Mostar.

 

U posljednjih deset dana u našim smo ambulantama zabilježili povećan broj pacijenata s koronavirusom”, ističe Prtljagović, dodavši da je i broj ležećih pacijenata s koronavirusom u Kantonalnoj bolnici povećan, ali da su svi pacijenti stabilni.

Kako kaže, što se tiče simptomatologije, klinička slika je nešto malo drugačija.

“Pored povišene tjelesne temperature, izražene opće slabosti, češće su prisutni simptomi od strane gornjeg respiratornog trakta, a uključuju zapušenost nosa, blagu grlobolju, dok gubitak osjeta okusa i mirisa nismo primijetili”, naglašava dr. Prtljagović.

Dodaje i da rjeđe susreću pacijente s proljevima, što je ranije bio slučaj.

“Kod starijih osoba smo primijetili pojavu vrtoglavice kao jedan od simptoma. U većini slučajeva je klinička slika blaga i pacijenti se liječe u kućnim uvjetima, no pojavi se i pokoji sporadični slučaj sa simptomima od strane donjeg respiratornog trakta. Uglavnom su to stariji pacijenti s brojnim komorbiditetima”, pojašnjava Prtljagović.

Kada je u pitanju hripavac, kaže da u toj zdravstvenoj ustanovi još uvijek nisu zabilježili nijedan slučaj, a riječ je o ozbiljnoj i vrlo zaraznoj infekciji uzrokovanoj bakterijom Bordetella pertussis.

Upozorava i da zahlađenje i zimsko vrijeme sa sobom nose povećan rizik obolijevanja od različitih virusa pa je tako povećana i mogućnost i zaraze koronavirusom. Tome još dodatno pogoduju predstojeći praznici i putovanja ljudi koja su pojačana u tom razdoblju.

Na kraju je istaknula da je situacija trenutno stabilna, ali da možemo očekivati veći broj oboljelih u narednom razdoblju.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button