Sport

Ko će sjesti na vruću klupu Bayerna: Spominju se Allegri, Wenger, Mourinho…










Erik ten Hag (Foto: EPA-EFE)
Erik ten Hag (Foto: EPA-EFE)

Niko Kovač trajao je 490 dana i od početka nije ulijevao povjerenje. Jednostavno djelovao je s premalo stavki u trenerskoj biografiji u odnosu na prethodnike. Nije iznenadio, završio je onako kako se i prognoziralo.

Kovač nasljedniku ostavlja savršen skor u Ligi prvaka, ali i tek četvrto mjesto na tablici Bundeslige. Ipak, Bayernov sastav i dalje je sastavljen od nogometaša prvenstveno svjetske klase koji bi uz pravi trenerski odabir opet bio velik i snažan. Na horizontu ispred minhenske vrhuške nalazi se nekoliko zanimljivih imena…

Kažu da je prvi pik Ralf Rangnick, jedan od ideologa modernog njemačkog nogometa. Ragnick je zdravstveno upitan, ugovorom vezan za Red Bull, ali dvojac Hoeness – Rummenigge znao je i ranije sam sebi ispunjavati stare želje.

Massimiliano Allegri (Foto: EPA-EFE)
Ne tako davno na minhenskoj klupi sjedio je Pep Guardiola, najtraženiji trener posljednjeg desetljeća, zlatni standard profesije. Društvo mu je pravio sportski direktor Matthias Sammer, tada smatran najboljim na toj poziciji u svijetu.

Niz pogrešnih odluka uprave i nepovoljan kontekst u koji je upao njemački nogomet Bayern je izbacio iz onog najužeg kruga najboljih evropskih klubova, a domaću titulu, ono što se ranije smatralo da ni u kom slučaju ne može izmaći, dovelo u ozbiljno pitanje.

Nema sumnje da bi bivšem treneru Schalkea i Hoffenheima trenerska klupa Bayerna bila golemi izazov, ali Ragnick je i ranije bio sklon govoriti negativne odgovore kad mnogi to ne bi očekivali.

Drugi pik je sjajni trener Ajaxa Erik ten Hag. EtH je domaći čovjek u Minhenu jer je već ranije vodio drugi Bayernov tim, a aktualni angažman u Amsterdamu najveća mu je preporuka, ali i prepreka. Neće baš tako lako Ajax u pola sezone pustiti trenera.

Najbolji trener od svih onih koji su trenutno na evidenciji Službe za zapošljavanje je Massimiliano Allegri. Sjajni bivši trener Milana i Juventusa po mnogima je optimalno rješenje za Bayern, a za razliku od Ragnicka i Ten Haga nema statusnih prepreka za novi angažman.

Jose Mourinho (Foto: EPA-EFE)
Jose Mourinho (Foto: EPA-EFE)

Oni koji se sjećaju starih želja minhenskih senatora, a računajući na njihovu demenciju, u kalkulacije su ubacili i ime Arsènea Wengera (70). Stari majstor odavno već nije u trenerskom zenitu, ali Bayern ima tradiciju angažovanja sedamdesetogodišnjaka. Nikad se ne zna, a Arsenea bi bilo zanimljivo opet gledati…

Više pompe, glamura, vike i dreke bilo bi samo kad bi u Minhen sletio Jose Mourinho. Sletio po posljednju kartu za povratak u trenersku elitu i osvježenje karijera za koju smo slijepo vjerovali da će i u ovim godinama i bez obzira na klubove nizati pobjede i trofeje. Jose u Minhenu bi bio velika priča.

Ipak, uz sve ograde Bayern je još uvijek najbolje organizovani klub na svijetu i postoji neki red, a to obično znači da se neće brzati s odlukama i novim greškama. Moguće je neko prelazno rješenje, neki novi Jupp…

Izvor: Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button