RegionVijesti

Srbija: Popularni meteorolozi amateri prijavljeni policiji da prognozama šire paniku među građanima

Prognoze netačne










Ivan Ristić, Đorđe Đurić i Marko Čubrilo, ljubitelji meteorologije i meteorolozi amateri koji svakodnevno na društvenim mrežama i u medijima iznose svoje prognoze koje prate desetine hiljada građana u Srbiji i regionu, biće saslušani u policiji zbog prijava koje su protiv njih predate krajem prošle godine Upravi policije za grad Beograd.

Podnosilac prijave optužuje Ristića, Đurića i Čubrila da se “nisu školovali za meteorologe i da imaju druga zanimanja”, ali da “preko sredstava javnog informisanja daju upozorenja, najave, prognoze o vremenu, iako za to nisu stručni, niti ovlašteni, jer po Zakonu o hidrometeorološkoj službi podatke jedino sme i dužan je da da Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ)”.

Možda će Vas zanimati i:

Novinari Blica su otkrili da se jedna od osoba koja je podnijela elektronsku prijavu predstavlja kao Dušan J. i tvrdi da je diplomirani meteorolog i pripadnik Ministarstva odbrane. Dušan J. je u prijavi naveo da se “u posljednje vrijeme sve češće na televiziji i u novinama pojavljuju lica koja se predstavljaju kao meteorolozi, i to imenom – Ivan Ristić, Đorđe Đurić i Marko Čubrilo”.

Tvrdi da su njihove prognoze o vremenu i vremenskim pojavama netačne, preuveličane s ciljem da privuku pažnju u novinama i na taj način ostvare što veću zaradu, čime se navodno stvara i širi panika među građanima jer ne znaju koliko je to zaista tačno i opasno, a širenje panike preko medija je krivično djelo.

Samo vremenske prognoze Marka Čubrila prati više od 23.000 ljudi na Facebooku.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button