Htjeli mi to priznati ili ne kako se bliže praznici i hladniji dani češće konzumiramo suhomesnate proizvode, e sad, koje, koliko i kada jesti odgovoriću da ne bude poslije NISMO ZNALI.
Prednost uvijek dajte HOMEMADE (tradicionalnim, domaćim) proizvodima kao što su pršut, slanina, peka, domaće kobasice, jer uglavnom sadrže samo SO kao konzervans dok isti proizvodi prehrambene industrije pored soli sadrže i druge konzervanse NITRATE (E 249,250) i NITRITE (E251,252) koji u organizmu uglavnom prelaze u potencijalne karcinogene NITROZAMINE.
Poželjno je da na deklaraciji pored pomenutih E-brojeva pronađete i brojeve E-300,301,302 koji se odnose na vit C (antioksidans) koji će umanjiti nastanak štetnih nitrozamina.
Preporučeni unos suhomesnatih iznosi 30-50g 2x SEDMIČNO i najbolje ih je konzumirati za DORUČAK posebno ako imate povišen holesterol koji je česti pratilac povećanja tjelesne mase, hipotireoze, IR, dijabetesa, hipertenzije.
Previsok unos ovih proizvoda najviše se povezuje sa kancerom želudca i debelog crijeva pretežno zbog niskog unosa vlakana.
Kao i uvijek suština je u umjerenosti i dobroj informisanosti.
Tekst napisala: Dragana Lošić, nutricoinistkinja