Kultura

Završena još jedna uspješna filmska festivalska priča

Uručenjem Grand Prix nagrade za najbolji dugometražni dokumentarni film, a potom i projekcijom filma film Quentina Tarantina, ‘Bilo jednom u… Hollywoodu’ okončan je jubilarni 20. po redu Mediteran Film Festival.

MFF Projektor ”Grand Prix” nagrada u kategoriji dugometražnoga dokumentarnog filma dodijeljena je filmu ”Slobodan”francuskoga reditelja Michela Toesca. Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film ”Groblje”, redatelja Pabla Adiega Almudevara iz Španjolske dok je publika najboljim proglasila film ”Dani trešnje” sirijskih redatelja Mohamada i Ahmada Malasa.

Za Podravku je kolovoz protekao u znaku sedme umjetnosti, jer je uz dugo i uspješno partnerstvo sa Sarajevo Film Festivalom, ove godine započeto i partnerstvo sa Mediteran Film Festivalom. MFF je održan u Širokom Brijegu od 21. do 24. kolovoza, a o najboljima na MFF-u odlučio je šesteročlani međunarodni žiri. Nagrade su dodijeljene u dvije kategorije – najbolji dugometražni film i najbolji kratki film. Osim MFF Projektor ”Grand Prix” nagrade, čiji je pokrovitelj Podravka, dodijeljena je i MFF Projektor nagrada, te je tradicionalno MFF Audience Award treću nagradu, glasovanjem dodijelila festivalska publika.

Ovo je jedan od rijetkih festivala koji novčano nagrađuje pobjednike festivala, te ih na taj način motivira da nastave razvijati nove filmske projekte. Upravo u tome im se ove godine pridružila i Podravka u BiH kao pokrovitelj MFF Projektor ”Grand Prix” nagrade. „Mediteran Film Festival je tijekom prethodnih 20 godina izrastao u jedan od najznačajnijih filmskih događaja u Bosni i Hercegovini, ali i regiji. Podravka BiH, u okviru svoje strategije društveno odgovornoga poslovanja u BiH već desetljećima podupire događanja usmjerena na promidžbu umjetnosti i kulture, kako lokalno, tako i globalno što posljedično pozitivno utječe na razvoj gospodarstva kroz razvoj turizma u zemlji. Posebice nam je važno to što, uz iznimno kvalitetan filmski program, odlične atmosfere i dobre zabave, ovaj Festival promiče Hercegovinu kao važnu kulturnu i turističku destinaciju u regiji i Europi. Skupa s posjetiteljima MFF-a smo uživali u raznovrsnom i bogatomu programu i nadamo se da će se ovo partnerstvo nastaviti i u budućnosti“, izjavila je Mila Zovko, direktorica marketinga Podravke u BiH.

Tijekom Mediteran Film Festivala prezentirano je 20 dokumentarnih filmova, a festival je otvorio dokumentarni film ‘Radio Ganga’ redatelja Zdenka Jurilja koji je prikazan u programu ‘Domaćih autora’. Također, na ceremoniji otvaranja, prikazan je i film iz MFF radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson, u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, mladim filmašima iz Amerike.

U suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive  bosanskohercegovačke kinematografije, prvi dan festivala prikazano je sedam filmova – remek djela bh kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta. Nastavljena je i suradnja s najznačajnijom svjetskom filmskom mrežom HBO.

Tijekom MFF Fora dječijeg programa, ove godine u jutarnjim projekcijama prikazani su Disneyeve klasici ‘Kralj lavova’ i ‘Priča o igračkama 4’ a Podravka je tradicionalno pripremila zabavu za najmlađe posjetitelje festivala uz nazočnost i animacije omiljenoga Lino medvjedića i kao i degustacije tijekom MFF Fora – dječjega program festivala.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button