TehnologijaVijesti

Tuzla: Evo ko su pobjednici i pobjednice ovogodišnjeg HACKATHONa

BH Sedmica inženjerstva

U okviru programskih sadržaja VI Međunarodnih „BH Sedmice inženjerstva“ u organizaciji Udruženja Radio Kameleon Tuzla – Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije i Colosseum d.o.o. Tuzla, održan je HACKATHON – KREATIVNO RAZMIŠLJANJE na temu „Šta mladi očekuju od centra Grada Tuzla“.

Ciljna grupa takmičenja bili su mladi ljudi (studenti i srednjoškolci) iz cijele Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u izazovu koji bi trebao izvršnim nosiocima vlasti pomoći smjernicama u tranziciji prema pametnom Gradu Tuzla.

Grad Tuzla podržao ovaj projekat i odgovorni za njegovo vođenje i razvoj željeli su čuti šta je to potrebno Tuzli da bi bila još bolje mjesto ugodnog života.

“Mislim da će posao Gradske uprave biti najteži – da to implementiramo. Sve što je dobro, perspektivno, mi ćemo se potruditi da uradimo jer želimo da Tuzla bude grad mladih. Želimo da nam mladi budu partneri”, poručio je gradonačelnik Tuzle, doc. dr. Zijad Lugavić.

Timovi iz cijele BiH došli su sa prijedlozima i idejama kako bi centar grada mogao izgledati u budućnosti i uključiti rješenje za problem održivosti koncepta urbanog života.

“Ideje koje su mladi predložili su fascinantne, mladi žive sa tehnologijom i izuzetno dobro ju poznaju, ono što smo zaključili da mladi moraju biti dio procesa razvoja grada”, poručio je prof. dr. Aljo Mujčić sa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli.

Treće mjesto na ovogodišnjem Hackathonu osvojili su članovi ARH TIMa – Alisa Tufekčić, Ardinela Bajraktarević, Jasmina Hamustafić, Igor Kozina i Sven Josic sa idejom “SALTCITY – CITY OF FREEDOM”  i novčanu nagradu u iznosu od 600 KM.

Drugo mjesto pripalo je Eldaru Bajriću, Vedranu Čivčiću i Omaru Mujkiću – članovima tima TOURZLA, sa prijedlogom “Tuzla kao smart city“, kao  i novčana nagrada u iznosu od 900 KM.

Pobjednice ovogodišnjeg HACKATHONa jednoglasno su članice tima POSALT  Elma Smajilbegović, Majra Smajlović i Džana Mehinović, kojima je pripala i najveća novčana nagrada – 1500 KM.

Ovogodišnji HACKATHON i BIGBANG #heroji generacije održali su se u okviru VI Međunarodnih „BH Sedmica inženjerstva“ i Festivala mladih pod pokroviteljstvom BH Telecoma.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button