ArhivaBiHLifestyle

Zaštitarka i deminerka koju je i National Geographic snimao: Žene moraju više vjerovati u sebe
Ona ruši predrasude iako kaže da to što radi za nju nije ništa posebno. Ipak, njena biografija govori dovoljno. Trenutno radi honorarno na poslovima fizičke zaštite, a radila je i kao deminerka, vodič pasa za deminiranje i trenerica pasa za mine i eksploziv. Ona je Neda Brković, žena o kojoj je priču pravio i poznati National Geographic.

Privatni album

„Iz mog ugla to nije ništa posebno. Mada više djeluje ljudima koji gledaju sa strane da je to nešto aman zaman što bi svijet rekao. Normalan posao, stojite, radite, pregledate. Nekad ima sa strane nekih ljudi kojima je to neobično, ali u principu ništa posebno.“, priča sa osmijehom svestrana Neda za Radio Kameleon.

Zanimalo nas je i koliko su žene sklone nasilju, bar po njenom iskustvu. Neda objašnjava da su desila možda dva-tri slučaja gdje su žene bile u fokusu, ali to su, prema njenim riječima, bili neki partiji sa velikim količinama  alkohola i malo agresivnijim ženama.

„Ja većinom radim obezbjeđenje na utakmicama, koncertima, pozorišnim predstavama i tu zaista nema nikakvih problema sa ženama, čak šta više, više muškarci tu prave neke probleme nego žene.“, ističe Neda.

 

U svakom poslu ponekad ima smiješnih situacija, a Neda je za Radio Kameleon ispričala šta joj je to posebno ostalo u sjećanju.

„Dok sam radila u poslovima deminiranja, tad sam bila kratko ošišana i neka baka je prolazila pored mjesta gdje smo radili. Vidjela je mene u tom panciru i misleći da sam muško, učinila sam joj se kao dječak, stala je, zagledala se i rekla: Dragi sine, šta ćeš ti tako mlad u ovom poslu.“, prisjeća se Neda i kaže da su je upravo zbog te situacije kolege dugo zezale.

Na pitanje šta ona vidi kao najveći problem za žene danas, Neda kaže da je to što žene imaju malo vjere u sebe i oduvijek smatraju da su neki poslovi muški i da one to ne mogu. Ali ustvari, vrlo jednostavno je raditi svaki taj posao, samo se treba usuditi, kaže Neda i pručuje svim ženama:

„Trebaju da više vjeruju u sebe i u svoje sposobnosti. Najvažnije je da se ne boje, nego da pokušaju. Nešto ide, nešto ne ide, to je normalno u svakom poslu. Bitno je pokušati i vjerovati u sebe.“Back to top button