Lifestyle

Svijetla tačka u savremenoj prognozi o budućnosti mladih u BiH – Upoznajte Edisa Tanovića
Nažalost, živimo u državi u kojoj su vrlo male šanse za zaposlenje. Shodno ovome, omladina odlazi u inostranstvo ostavljajući pritom mali broj sposobnih i ambicioznih mladih ljudi u našoj državi. Međutim, Edis Tanović, učenik srednje Elektrotehničke škole u Tuzli, pokazuje da ipak nije sve tako crno.

Naime, vrlo rano se počeo zanimati za svoju struku, postupno je usavršavao svoje vještine i na taj način osigurao povremeni posao. Vrši popravke računara, hardverske i softverske, nekad sastavi vlastiti računar a između ostalog trenira fudbal u FK Sloga. Ono što nas je zaintrigiralo jeste činjenica da se sam finansira u svim aspektima. Ne traži novac od roditelja, već se sam snalazi za sve troškove.

Možda će Vas zanimati i:

Evo kako je sve počelo:

-Kako si počeo da se baviš servisom računara?

Sve je krenulo od osnovne škole, negdje pri završetku, a nastavilo se kroz srednjoškolsko obrazovanje. Iz prve me zainteresovalo gradivo, ali se nisam ograničavao samo na znanje koje su nam pružali profesori, često sam istraživao na internetu i eksperimentirao što mi je pružilo iskustvo koje danas imam.

-Ko je tvoja najveća podrška?

Moja najveća podrška je sestra. Uvijek mi je dijelila vrlo mudre savjete, a kad god sam bio na ivici da pokleknem pred izazovom, ona je uvijek bila ta koja mi je dizala samopouzdanje. Jako sam sretan što je imam.

-Najbolje stvari vezane za tebe?

Fudbal sam počeo trenirati od 8.godine i vremenom sam izgradio veliku ljubav prema sportu. Također, išao sam na folklor 7 godina, zatim na plivanje 2 godine, a isto tako sam učestvovao i na radballu – kombinacija vožnje biciklom i fudbala.

Stekao sam naviku organiziranja, ambiciozan sam i pouzdan, izuzetno druželjubiv i jako volim pomagati drugima. Naravno, imam odličan smisao za humor.

-Kako bi se ponašao kad bi imao 50% više samopouzdanja?

Šta će mi 150% samopouzdanja? (smijeh)

-Šta je potrebno uraditi da bi se postigao uspjeh?

Uvijek vjeruj u sebe, ali i stalno teži nekom cilju što uključuje i konstantno nadograđivanje svojih kompetencija, vještina i pozitivnih osobina.

 

Šanse za zaposlenje u BiH jesu vrtoglavo male, međutim ključni faktor za uspjeh jeste da se pokrenete i nadogradite svoje vještine i kompetencije. Ma gdje se nalazili – u Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji…male su šanse da uspijete ukoliko ste prosječni.

10582999_1237702149592143_2957014479406499179_o (1)

 

Pripremila: Amila RahmanovićMožda će Vas zanimati i:

Back to top button